2021-01-06T09:48:41+01:00 6. јануара, 2021. 09:48 |

Година изазова у школи предузетничког духа

ОШ „СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ“ БРАДАРАЦ

Прво полугодиште школске 2020 /2021. је завршено за све, па и ученике Основне школе „Свети владика Николај“ у Брадарцу. Ученици су на распусту да се одморе и припреме за друго полугође и све оне обевезе које их очекују, било да ће имати наставу у учионицама или онлајн, као последицу епидемије која је затворила врата школа.Наставницима такође, кратко време распуста је само предах за активности које их чекају, каже помоћница директора школе „Свети владика Николај“, Весна Станковић :

-Током прошле календарске године пред школом и наставницима био је велики изазов, одржавање континуитета квалитетне наставе у условима пандемије. Друго полугодиште претходне школске године завршено је веома успешно захваљујући изузетној сарадњи школе, наставника, ученика и њихових родитеља. Сви заједно успели смо да превазиђемо изазове које је измењени начин живота, а самим тим и школовања, донео. Уз пуно сарадње, разумевања, толеранције и залагања свих актера успоставили смо и успешно одржали систем онлајн наставе.

Весна Станковић

Ова школска година започета је одвијањем наставе по комбинованом моделу, у складу са Оперативним планом рада школе сачињеном по упутствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Ученици у издвојеним одељењима школе наставу су похађали свакодневно, док је за старије разреде у централној школи у Брадарцу настава била организована по групама. Од 30. новембра, сви ученици старијих разреда прешли су на наставу на даљину, у складу са званичним упутством:

– Онлајн настава у овој школској години одвија се без проблема, каже помоћница директора, јер су сви наставници и ученици укључени у платформу која је намењена едукацији и која омогућава да се часови одржавају уживо, у реалном времену. То доприноси квалитету наставе и не омета процес стицања знања нашим ученицима. Иако постоје извесни проблеми техничке природе, сви заједно показујемо велику спремност да их превазиђемо, а да то не угрози наставни процес. Наставницима је пружена додатна подршка како би ојачали своје компетенције, знања и вештине за реализацију онлајн наставе и почетком школске године организован је програм стручног усавршавања односно обука учитеља и наставника за додатну примену дигиталних алата.

НАГРАДА НАСТАВНИЦИ СЛАВИЦИ ИВИЋ

2020. година колико год била тешка за организовање наставе није прошла без признања онима који су се највише ангажовали. Тако је Наставничко веће ОШ „Свети владика Николај“ у Брадарцу предлажило Славицу Ивић, наставника Технике и технологије за признање за изузетне резултате постигнуте у образовно-васпитном раду. Поводом дана радника у образовању Славици Ивић је уручена награда чиме је стала у ред са најбољим просветним радницима.

Славица Ивић

Славица Ивић у школи ради од 2006. године и за то време је била наставница математике, техничког и информатичког образовања. Сада предаје предмет који се зове Техника и технологија. Са својим ученицима остварује изузетне резултате, од којих се истичу освојено прво место на Републичком такмичењу из техничког и информатичког образовања у школској 2017/2018. години, као и освојена два друга места на Републичком такмичењу из техничког и информатичког образовања у школској 2018/2019. години. Славица Ивић је дугогодишњи координатор и руководилац Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања, занемаривања и других облика ризичног понашања и успешно води тај тим. Такође, активна је у раду Ученичке задруге „Деца Стига“. Током ове школске године организовала је преко задруге наручивање и дистрибуцију уџбеника за целу школу.  Један је од координатора у тиму за електронске дневнике и несебично помаже колегама у савладавању овог програма. О награди која је стигла за њене свестране активности, наставнички и педагошки  рад, Славица Ивић каже:

-Одувек сам била доста ангажована у школи, пуно сам радила са децом што показују њихови и моји резултати. Три школске године заредом освајали смо награде на републичким такмичењима. Школске 2017/2018. године је Тијана Павловић, наш ђак генерације, освојила прво место у Републици из технике и технологије. Освојили смо и два друга места. Два пута други је био Милан Стојићевић, једном као ученик шестог и други пут осмог разреда.

Славица Илић сматра да наставник да би био успешан, мора да воли свој посао и децу:

 -Основна делатност у основној школи је образовање и васпитање. Да би био успешан, наставник мора прво да воли свој посао и да воли да ради са децом. То је основа да би знао да се постави према њима, да успостави ауторитет и при томе не буде превише строг. Мора увек да има меру и да зна да разговара и разуме децу. Свако дете је биће за себе и свако је другачије. Посебну пажњу траже деца у пубертету и за њих треба имати и разумевање и љубав и стрпљење. Али пре свега треба им пружити знање и помоћи им да га усвоје. Волим да радим са децом, јер су дивна бића. Природа је одредила да буду искрена, отворена, да пружају пуно љубави. Она враћају све што им пружиш и лепо је када сретнеш своје ученике као одрасле људе. 

Тијана Павловић, ученик генерације:

Поносна на школу

Тијана Павловић, ученик генерације ОШ „Свети владика Николај“  за школску 2019/2020. осим свих петица током школовања низала је бројне успехе. Највећи међу њима је сигурно био прво место на Републичком такмичењу из Техничког и информатичког образовања. Такође је била и вредни члан Ученичке задруде „Деца Стига“ у којој је, како сама каже, научила да се труд и рад исплате, а активно је са осталим друговима из школе учествовала и у хуманитарним акцијама задруге:

-Поносна сам на ову школу, увек су ме наставници бодрили, имали поверења у мене, охрабривали су ме када сам ишла на такмичења, чак и када нисам освајала награде. Говорили су ми да у животу постоје падови, али да после тога мора да се устане и постане јачи. Пуно сам научила од њих, не само за школу већ и живот који није увек савршен. Препреке и изазови морају да се превазилазе, а ми будемо довољно јаки и да се боримо, каже Тијана, сада ученица првог разреда Медицинске школе у Пожаревцу. 

 ЗАДРУГА „ДЕЦА СТИГА“

Дејан Животић, директор

Календарска 2020. година у Основној школи „Свети владика Николај“ обележена је и кроз инвестиције које би требало да буду реализоване у наредном периоду. У октобру је директор школе Дејан Животић са тадашњим министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем  потписао уговор о додели гранта за школску задругу „Деца Стига“. Овај уговор ће омогућити функционисање задруге и додатно ојачати рад пољопривредне секције која у оквиру ње постоји. Марија Тодоровић, професор енглеског језика и директор Ученичке задруге „Деца Стига“ је поносна на све оно што се постиже заједничким радом у задрузи:

-Протeкла година нам је била тешка због целе ситуације у земљи и свету и пандемије. Упркос томе, ми смо успели да оствариме неке од циљева наше задруге и да неке идеје спроведемо у дело. Надамо се да ћемо и остало завршити до краја школске године. Једна смо од ретких ученичких задруга у Србији која је добила новац потребан за оспособљавање. Уговор који је директор Животић потписао нам је битан, јер ће омогућити даље функционисање секција које постоје у оквиру задруге.

Задруга „Деца Стига“ добија новац по конкурсу на коме је учествовала за набавку машине за паковање хране. Школа има у Трњану своју земљу и пластенике на којима су задругари прво узгајали цвеће. Сада су се преоријентисали на узгајање органског поврћа и машина за паковање ће унапредити њихову производњу и чување намирница.  Друга машина је машина за сублимацију, односно за штампање на разним материјалима, за шоље, подметаче, мајице за децу.

У оквиру задруге постоје пољопривредна секција, секција за набавку уџбеника, за праћење пројеката, секција за пројектну наставу. Ове године се придружила и фото секција која има задатак да сликом забележи дешавања у школи:

Марија Тодоровић

-Све секције имају своју сврху, али сви заједно радимо, каже Марија Тодоровић и додаје да је примарни циљ оснивања и функционисања задруге да деца схвате шта то значи задругарство:

-Мислим да смо успели да деци покажемо да је у основи дружење и предузетнички дух и на све идеје долазимо заједно. Свако може да их изнесе, и ученици и наставници, о томе разговарамо и касније добре идеје реализујемо.

Сав зарађени новац од продаје производа коришћен је за реализацију нових идеја, али и награде ученицима – заједничке излете.

У Основној школи „Свети владика Николај“ са нестрпљењем очекују почетак изградње спортске хале у Брадарцу. Инвеститор је Град Пожаревац, а такође се очекује и помоћ Огранка „ТЕ-КО Костолац“ у сенци чијих димњака се налази ово село.

Од великог значаја за унапређење дигитализације наставног процеса је и пројекат који је школи одобрен у оквиру програма „Заједници заједно 2020“ Компаније НИС. У наредном периоду формираће се три комплетна информатичка кабинета , један у матичној згради и два у издвојеним одељењима са комплетном адаптацијом учионица и набавком учионичког намештаја, десктоп рачунара, пројектора и платна за пројектор. 

Овим пројектима ће, како каже Весна Станковић „бити унапређена дигитализација наставног процеса и повећана безбедност деце и наставника у школи, оснажена образовно-ваcпитна улога школе и ојачан предузетнички дух ученика.

                                                                                                            Д. Д.