ШКОЛА ФОЛКЛОРА „БАМБИ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Почетком  2021. године, реализована је идеја о формирању школе фолклора „Бамби“ огранка Културно-уметничког друштва „Бубушинац“ из Бубушинца. Циљ реализације ове идеје била је потреба да се неким „новим клинцима“ на територији града Пожаревца омогући бављење фолклором и стручна едукација у овој области. „Бамби“ је заинтересовао више од 100 малишана који су се углавном по први пут сусрели са фолкором. Данас школа фолклора „Бамби“ функционише у Спортском Центру Пожаревац и окупља око 80 фолклораца који су стални чланови. Рад се одвија у две групе по узрастима, а пробе се одржавају викендом када су деца ослобођена од својих редовних обавеза. Током прошле године сви чланови који су савадали своје прве кораке и кореографије имали су прилику да се предстве на неколико наступа и по први пут обуку народну ношњу. 

Проба са Аном Ћирић

Програм рада Школе фолклора „Бамби“ има за циљ да, пре свега, анимира најмлађе узрасте да корз играње и дружење науче кораке, али и појмове из области наше традиције  и највжније, да заволе фолклор као свој хоби. Поред игре и забаве, старијим узрастима посвећује се стручна едукација што има за циљ да све полазнике, без обзира на таленат који поседују, научи основним правилима и корацима како би једног дана уколико желе да наставе да се баве фолклором то радили на најбољи начин. Такође, деца се умеравају ка правим вредностима, уче дисциплини, тимском раду, неговању традиционалних вредности, али такође подстиче се и додатна физичка активност која је јако битна у процесу одрастања деце.

Пуне трибине СЦ Пожаревац на првом наступу

Руководиоци група су Никола Томић и Наташа Богдановић, а стручни сарадници су Ана Ћирић из Пирота, струковни васпитач за традиционалну игру, као и Милош Вуловић и Ана Мирковић, професионални играчи Националног ансамбла „Коло“ из Београда. 

Посета ЗОО врту у Јагодини
Share.

Comments are closed.

Skip to content