2020-10-27T09:11:24+01:00 27. октобра, 2020. 09:11 |

Голубац добија Културни центар и Народни музеј

У Голупцу су у току радови на реконструкцији постојеће зграде у којој ће бити смештена Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’, а овај град први пут добија и Културни центар, јер је до сада библиотека обављала ту функцију.Вредност радова је око 8,5 милиона динара и већи део ових средстава обезбеђен је од норвешке Владе, а остатак из буџета Општине Голубац.


Реконструисана зграда будуће библиотеке биће савремена и прилагођена условима библиотекарске делатности и будућег Културног центра. У склопу објекта биће и сала за презентацију и одржавање скупова, књижевних вечери, изложби и културних манифестација.

 Небојша Мијовић

Председник општине др Небојша Мијовић истиче да ће зграда библиотеке бити на 650 квадратних метара корисног простора. Ове јесени Голубац је требао да буде домаћин одржавања Филмског фестивала историјског филма такмичарског карактера, међутим због пандемије корона вируса ова манифестација је одложена за наредну годину. Пре три деценије овај град на обали Дунава имао је свој филмски фестивал Дани филмске комедије ,,ДАФКО’’. Поред новог простора у коме ће бити смештена библиотека, радиће се и на адаптације једне зграде у којој ће бити смештен и Народни музеј.

-Циљ нам је да поред овог културног центра у Голупцу отворимо и Музеј, тако да ће велики број експоната са разних локалитета бити изложен у овој згради, па ће наши грађани и посетиоци имати прилику да их виде и упознају историју, културу и традицију овог краја. Надам се да ћемо постићи договор са власницима зграде у којој планирамо да отворимо народни музеј, додао је др Мијовић.

Милен Богојевић

Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ове године слави 25 година постојања и за  овај јубилеј ништа лепше није могла добити него нове просторије.

-Наша установа поседује преко 33 хиљаде књига, што је за нашу малу средину по стандардима и више него што треба. Имамо око 500 чланова који годишње прочитају око 15 хиљада наслова. Месец октобар је месец књиге. Ова година је нажалост због пандемије корона вируса мало другачија у односу на претходне због забране одржавања културних манифестација, сајмова и промоција, тако да су наше активности прилагођене мерама заштите здравља наших грађана од ове болести, рекао је в.д. директора Библиотеке Милен Богојевић.

Љ. Настасијевић