2020-11-11T09:33:18+01:00 11. новембра, 2020. 09:33 |

Голубац: Касни берба кукуруза и сетва озимих усева

У општини Голубац због честих застоја због кише берба кукуруза на засејаних 4.500 хектара још није завршена, па је до данас обављена на 90 одсто површина, касни и јесења сетва која је обављена на 80 одсто површина. После две лоше године за кукуруз, приноси у овој подунавској општини су изнад вишегодишњег просека. Стручњаци кажу приноси се крећу и до 10 тона по хектару.         

-Ова година за нас произвођаче била је берићетна. Родило као никада до сада, па многи немају места у амбарима да сместе укупан род који прелази и преко 10 тона по хектару, кажу голубачки ратари.

У овој подунавској општини касни и јесења сетва. Време ратарима не дозвољава да после бербе кукуруза обраде своје њиве планиране за сетву пшенице и других озимих житарица. Како кажу стручњаци, 25. октобар као оптимални рок за сетву  је прошао. Сада је сигурно да оранице неће бити спремне за сетву и да ће она бити обављена са великим закашњем. То је и први знак да касна сетва неће донети берићетну жетву.

Будимо сигурни да сељаци ипак неће оставити њиве незасејане, па колико год роди и они ће ипак, традиционално и ове године сејати пшеницу и друге јесење културе све док временски услови то дозволе на планираних  2.500 хектара. 

                                                                                                                                       Љ. Настасијевић