Током јесени, према подацима Савета за развој пољопривреде ове подунавске општине, под озимимим житарицама засејано је 2.500 хектара. По речима пољопривредних стучњака на највећем проценту површина пшеница се налази у фази три листа. Кажу да јутарњи мразеви могу оштетити врхове листова, али то неће нанети велике штете усевима, јер  пшеница може поднети до минус 21 степен, седам дана у континуитету. Код оштећених делова листа једноставно ће наступити некроза,односно прерана смрт ћелија.

Ниске температуре протеклих дана и голомразица  глобално гледано имају негативан ефекат, али тренутно дневне температуре у плусу донекле смањују негативан ефекат ниских температура током ноћи, па озими стрни усеви жељно очекују снег.

Ратари општине Голубац кажу даније нова ситуација да се пшеница, поготово у овом крају, сеје ван агротехничког рока и то нарочито у прошлој години, која је била веома тешка, пре свега у погледу временских услова. У агротехничком року је посејано нешто мање површина у односу на ранији период, али очекује  се да се пшеница ипак “извуче“ на пролеће. Они напомињу и да је огроман број ратара који се баве озбиљном производњом због велике суше утрошио значајна средства за орање, јер су услови за припрему земљишта за сетву били доста тешки. Због тога су ратари, након  окончања оптималног агротехничког рока, морали да сеју више семена како би се испоштовао добар склоп који очекују  у производњи пшенице. Голубачки стручњаци закључују да  произвођачи, у сваком случају, никада неће оставити незасејане површине, поготово када су у питању основне ратарске културе, попут пшенице и кукуруза.

Голубачки ратари су задовољни учинком јесење сетве и већ увелико размишљају о пролећној. Одлуку о томе шта ће сејати већина њих ће донети након сазнања о временским условима, односно када се увере да ли се понавља сушна година или долази уобичајен обим падавина. До сада, у овој подунавској општини, пролећним културама сејано је око 5.600 хектара, од којих је на 4.500  доминирао кукуруз, сунцокрет, на 300 и крмно биље и поврће, на 800 хектара. Припрема земљишта за пролећну сетву обављена је на 80 одсто ораница.

                                                                                                                                     Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content