-Министар за јавна улагања у Влади Републике Србије Дарко Глишић и државни секретар тог министарства Бобан Бирманчевић обишли су  општину Голубац, која је недавно погођена јаким олујним невременом.

Министар Глишић боравио је, протекле седмице, у Голупцу и том приликом најавио је помоћ за вртић, Основну школу и више од 1.100 домаћинстава која су претрпела штету.

Глишић је обишао  највише оштећене објекте, Основну школу, вртић и Библиотеку. Председник Општине др Небојша Мијовић  захвалио је  Држави на помоћи, Министарствима, јавним службама, али и друштвено одговорним фирмама и појединцима, који су понудили помоћ и спремни су да донирају неопходан грађевински материјал за поправку кућа.

Оштећено је око 1.100 објеката и уништени су ратарски усеви и воће на више од  3.000 хектара.

-Са министром Глишићем разговарали смо о насталој штети од града која је настала пре десетак дана. Имамо око 1.100 пријава домаћинстава која су имали штете на својим грађевинским објектима и стамбеним кућама. А, када је пољопривреда у питању штета је нанета ратарским културама на преко 3.000 хектара. Радимо на санацији и поправци на згради библиотеке, Гимназије и новог дела зграде вртића. Недостаје нам грађевински материјал, у првом реду цреп, јер имамо око 500 квадрата оштећења на крову старе зграде вртића које морамо да поправимо, затим на школи у Голупцу око 1.600 квадрата, као и на школама  у Брњици и Дворишту. Уз помоћ Владе Србије по обећању министра Глишића веома брзо обавићемо радове на поправци кровова на вртићу и школама, а у томе ће нам помоћи и приватне занатске фирме, каже председник Општине др Небојша Мијовић.

У току је процена настале штете на грађевинским објектима и ратарским културама и према незваничним проценама од стране надлежних општинских комисија штета  је вишемилионска.

Председник Мијовић каже  да министар Глишић  обећао да ће Влада помоћи одмах са 32 хиљаде црепова као и са потребним грађевинским материјалом.

          ХИТНО ЗА ВРТИЋ И ОСНОВНУ ШКОЛУ

Договорена је хитна помоћ за вртић и Oсновну школу, који су претрпели велика оштећења услед јаког невремена.

Министар Глишић је након састанка са представницима Oпштине обишао оштећен вртић и Oсновну школу у Голупцу и истакао да ће држава учинити све како би се што пре санирале последице које је невреме оставило на објекте јавне намене. Најавио је помоћ за вртић, Основну школу и више од 1.100 домаћинстава која су оштећена услед невремена у општини Голубац.

-Имали смо добар састанак са председником Општине и његовим сарадницима, утврдили смо шта је то најхитније потребно да помогнемо и једна од првих ствари које ћемо решити су објекти вртића и школе, нагласио је министар Дарко Глишић.

Голубац је и 2015. године имао сличну временску непогоду када је био поплављен због  јаке кише и када је такође била начињена велика материјална штета.

                  Љ. Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content