У општини Голубац завршена је пролећна сетва на 4.750 хектара, од којих је 4.500 хектара под кукурузом, на 200 хектара засејан је  сунцокрет и поврће на 50 хектара,колико је било и планирано. 

Сетва је, упркос ограничењима у време ванредног стања завршена на време. Пољопривредни стручњаци ове подунавске Општине оцењују да је пролећну сетву карактерисала епидемија коронавируса, ТЕ су пољопривредни произвођачи  морали да траже дозволу од Министарства пољопривреде да изађу на своје парцеле да би одрадили сетву и на крају, недостатак влаге. 

По речима ратара олубачке општине није било довољно број кишних дана ни  у зимском, ни у пролећном периоду. Све остало је на време обезбеђено, репроматеријал као и  заштитна средства која ће бити коришћена после сетве. Имали смо толерантне мере тако да смо несметано могли да радимо, чак смо све завршили и пре рока на свим површинама које смо планирали.

Све су, како додају, урадили на време, јер су благовремено обезбедили репроматеријал. Обављено је  и прскање усева против корова пре ницања. Пшеница је опрскана и прихрањена, можда ће бити неопходан још један третман, а код неге усева биће вероватно и корективних прскања.

-Наше потешкоће нису од јуче. Нама од подстицаја на првом месту недостаје јефтиније дизел гориво, у овом тренутку држава може да нам помогне, причају голубачки ратари.

Пролећна сетва успешно је завшена, а киша која је падала претходних дана је добро дошла за ницање и развој већ никлих усева, као и за озиме житарице. Већих падавина на подручју општине Голубац пре овог освежења није било скоро два месеца.

                                                                                                                                      Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content