2020-02-23T09:07:59+01:00 23. фебруара, 2020. 09:07 |

ГОЛУБАЦ: Тамо где је Дунав море

Завршетком реконструкције средњовековне тврђаве, Голубац је постао једна од најинтересантнијих туристичких дестинација у Србији. Осим домаћих, привлачи и бројне госте из иностранства, суседне Румуније, али и других земаља окружења.

Од марта до краја децембра прошле године, Голубац и тврђаву на Дунаву посетило је око 150 хиљада туриста, каже председник ове пограничне општине др Небојша Мијовић:

– Голубачки град је прошле године посетило око 150 хиљада људи. Прецизних података о посети манастиру Тумане немамо, али их је вероватно било, ако не исто толико, онда и више. Голупцу сада стварно недостају смештајни капацитети, али се људи овде брзо прилагођавају и у приватном сектору се граде апартмани. Новина је  да очекујемо да започну радови на изградњи новог хотела ове године у Голупцу. Надамо се да ће за годину дана бити завршен, бар нам је тако најавио инвеститор. Хотел ће се градити на простору „доње марине“.

Туристичка понуда коју не чине само Голубачка тврђава и манастир Тумане, већ и низ садржаја везаних за Дунав, најшири и најмирнији у свом току пред улазак у Ђердапску клисуру, те подсећа на море, биће представљена на Сајму туризма у Београду од 20. до 23. фебруара. За сада Голубац располаже са око 300 лежајева, али већ за пар месеци, до лета, треба очекивати значајно проширење капацитета. Оно што понуду чини још занимљивијом и прилагођеном свачијем укусу је разноврсна храна, од етно варијанти до речних специјалитета.

Развој туристичке привреде и већу посету треба да донесе и изградња новог пута од наплатне рампе код Пожаревца до уласка у Голубац. Ове, 2020. године треба да буде завршена техничка документација, а сам пут за две године, до почетка 2023. године:

 -Нова саобраћајница стиже до улаза у Голубац да би се затим изградила обилазница за тешка возила до магистрале иза тврђаве, каже др Небојша Мијовић.

ДА  МЛАДИ ОСТАНУ

Др Небојша Мијовић

Председник Општине Голубац види у овоме и могућност за развој и останак младих Голупчана на подручју на коме су рођени. Планом за 2020. годину предвиђено је низ пројеката који треба да допринесу развоју туризма и пре свега, бољем и квалитетнијем животу мештана, како у самом Голупцу тако и у околним селима. Настоји се да се дуго времена запостављана комунална инфраструктура изгради у што краћем року. Почиње се од базичне канализационе мреже, потврђује др Мијовић :

-План нам је да завршимо канализацију у Голупцу на целом простору града до краја године. Јавна набавка ће се расписати до краја месеца. Овај пројекат се финансира  по програму прекограничне сарадње средствима Европске уније. Партнер нам је Румунија, а вредност радова је око 500 хиљада евра.

Ове године асфалтираће се око 16 километара међумесних путева. Општина Голубац, каже др Мијовић, очекује помоћ из републичког буџета. Из буџета Општине издвојено је 30 милиона динара за асфалтирање улица по насељима.

У самим селима ове општине остало је 15 до 20 одсто неасфалтираних улица и планира се да буду завршене у току наредне две године.

Плажа на Дунаву

Млади Голупчани и њихови гости вероватно ће се највише обрадовати новој плажи која треба да буде уређена до лета на Дунаву на потезу близу марине. Уређење се финансира из буџета и вредност је 42 милиона динара. Крај Дунава су готово уређени и сви терени за спорт и игру деце.

План чија реализација треба убрзо да почне и да се уради до краја године је  реконструкција и улепшавање самог центра Голупца. Реконструкција зграде Културног центра такође почиње:

-Културни центар ће бити обновљен у наредна два месеца. Финансира се из ЕУ ПРО програма норвешке владе. Средства је делом издвојила и Општина Голубац. У Културном центру биће смештени садашња библиотека, реч је о простору од 650 квадрата и ту ће бити и сала за презентације  културних догађаја, сталних и гостујућих  изложбених поставки, потврдио је др Небојша Мијовић.

                                                                               Д.Деурић