У Голупцу је одржана друга привредно – туристичка манифестација  „Жене, музика и вино“ у организацији хотела  „Голубачки град“ на којој је учествовало десетак произвођача вина и ракије, као и неколико удружења и произвођача рукотворина, сувенира  и домаће хране који су представили своје производе многобројним гостима који су овог викенда боравили у овом граду на Дунаву. 

      – Већ другу годину поред произвођача  вина и ракија, присустне су и жене са својим рукотворинама и домаћом храном које имају спретне руке и велику машту  да представе гостима и тако докажу свој дух испољивши га кроз своја дела, истиче Росица Миладиновић, власница хотела „Голубачки град“ Голубац.

       Миладиновић је и додала да је хотел „Голубачки град“  препознао ову манифестацију која је традиционална и трајаће годинама и тако побољшати туристичку понуду Голупца и Браничевског округа.

Голубац као мала и неразвијена Подунавска општина своју развојну шансу базира на Дунавском туризму, а њени главни адути су Голубачка тврђава, манастир Тимане, једрење на води, еколошки туризам уз пешачење, бициклизам и планинарење.

         -Голубац са већ препознатљивим дестинацијама као што је Голубачка тврђава  и Манастир Тумане постао је значајна туристичка дестинација у овом делу Доњег Подунавља и Србије. Годишње тврђаву посети око 300 хиљада, а манастир Тумане око милион посетилаца из наше земље и иностранства. Зато улажемо у развој путне и  туристичке инфратсруктуре како би наши гости што безбедније дошли да посете ову дестинацију, каже Милош Томић, члан Општинског већа.

      Своје производе на овој манифестацији изложили су произвођачи вина и ракије из Великог Градишта, Пожаревца и Голупца.

         -Овде сам донео да представим пет врста вина, од којих су три бела, једно розе и једно црно. Од белих вина то су „Морава“ које спада у врхунска вина, затим „Шардонеле“  и „Силу“. Ту је и „Прокупац“,  као розе и „Мерло“ као црно, односно црвено вино, објашњава власник винарије „Стокић“ из Рама, Драгиша Стокић. 

              Други пут на овој манифестацији у Голупцу своје ракије изложио је произвођач из Пожаревца Драган Ђорђевић који каже да  годишње преради од  25 до 30 тона воћа и произведе од 2,5 до 3 тоне квалитетне ракије. Он додаје да ову ракију лагерује и чека нека боља времена и бољу цену.

         Своје  ручне радове, рукотворине и сувенире као  и домаћу храну представиле су и учеснице из Крагујевца, Барича и Војилова. 

Удружење жена из Војилова на свом штанду имало је домаћу храну, ручне радове и сувенире.

        – Ту су колачи домаће шапице и медењаци,  као и разни ручни радови и сувенири које су урадиле наше жене, каже Мирјана Миловановић, чланица Удружења жена из Војилова. 

          Учесницима ове привредно – туристичке манифестације „Жене, музика и вино“ подељене су захвалнице, а циљ њеног одржавања је представљање богате туристичке понуде ове Подунавске Општине. 

                                                            Љ. Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content