Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ у Голупцу  март је посветила  својим суграђанкама. Поред концерта Милоша Радовића  којим је прослављен  Међународни празника жена у овој културној установи на програму су трибине, књижевне вечери и изложбе.

У периоду од 1. до 10. марта чланарина у библиотеци за љубитеље писане речи била је бесплатна, а је 13. марта одржана трибина поводом месеца борбе против рака дојке. Већ  20. марта планирано  је отварање изложбе у Галерији модерне уметности, док ће 21. бити одржано књижевно вече Љиљане Шарац. При крају месеца, односно  28. марта, одржаће се књижевно вече Јоване Дишић, а 30. марта планирана је  трибина „Гојазност – болест 21. века“.

У овој години Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ са шест пројекта конкурисала је на конкурс Министарства Републике Србије. У прошлој години реализован је и један пројекат за набавку софтера за дигитализацију легата  Димитрија Мите Мирковића  

Марија Живановић Илић

        -Очекујемо да ће нас и ове године Министарство културе Републике Србије подржати да реализујемо неких од шест поднетих пројеката. Почели смо са реализацијом прошлогодишњег пројекта Набавка опреме И софтера за дигитализацију легата Димитрија  Мите Мирковића и остале завичајне грађе. Штампали смо један леп флајер у коме представљамо легат и завичајну грађу, тако да грађани Голупца И Србије могу да на дигиталној платформи видете шта поседујемо у нашој библиотеци. Оно што је интересатно, на овој платформи налази се и Први фестивал ,,Дани филмске комедије-ДАФКО’’ који је Голубац имао,каже в.д. управница Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’,Марија Живановић Илић.

Жене Голупца као што смо чули у овој културној установи чекају многобројна изненађења до краја овог месеца. Поред  библиотекарске делатности, Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу ради и на реализацији разних пројеката за младе, у оквиру радионица, књижевних сусрета и вечери, организовању концерата и ликовних изложби, као и очувању културног наслеђа и неговању народних обичаја.

                                                                                   Љ.Настасијевић 

Share.

Comments are closed.

Skip to content