2021-03-23T08:57:08+01:00 23. марта, 2021. 08:57 |

Голубачки град: Изложба о заповедницима

У тврђави Голубачког града отворена је изложба „Заповедници Голубачке тврђаве“ којом је приказана владавина Угара, Срба и Османлија над овим средњевековним утврђењем на Дунав у у периоду од 15. до 17. века. Реч је о угарским владарима, кастеланима, о српским заповедницима и османлијским диздарима. Ову изложбену поставку од 16 паноа подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.
-Кроз ову изложбу посетиоци тврђаве упознаће се са уређењем друштва за време српског и угарског периода владавине као и током османске царевине. Занимљива је прича о чувеном војводи Јеремији који је продао утврђење за 12 хиљада дуката што је довело до велике битке 1428. године, сазнајемо од Сретена Живковића, руководиоца туристичког сектора и Службе водича у тврђави „Голубачки град“.

-Поред ове изложбене поставке, ново у овој години у Голубачком граду биће и археолошка ископавања испред улаза у утврђење као и рестаурација турског купатила. За обнову турског хамама средства је обезбедила турска Агенција за међународни развој и сарадњу ТИК-а, истиче Живковић и додаје да ће се одређени радови ове године одвијати и у самом археолошком парку све у циљу да ово утврђење постане што привлачнија туристичка локација за посетиоце.

Иначе, археолошки парк познат је и као Западно подграђе и са историјским остацима представља својеврсни музеј. У њему је грађевина из римског периода – римска кућа, затим средњевековна кречана и хамам – турско купатило као и део сталне поставке „Панорама векова“.

Љубиша Настасијевић