2017-09-13T10:52:37+02:00 13. септембра, 2017. 10:52 |

ГРАД ПОЖАРЕВАЦ НА САЈТУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ „ПРЕЗИДЕНТ“: Руси пишу о Пожаревцу

Град Пожаревац се још једном спомиње у позитивном контексту у светским медијима.Овога путао нама пишу Руси, и то на реномираном сајту Друштвено-политичких новина „Председник“.Контекст текста односи се на Спомен костурницу палим борцима Црвене армије који су погинули у борбама за ослобођење Пожаревца.

Наслов текста ауторке Лидије Кудикове гласи „О чему шуме брезе на Чачалици“. Повод је и приближавање 15. октобра, годишњице обележавања Дана ослобођења Пожаревца у оба светска рата, када је на Чачалици живот оставио 441 Црвеноармејац. Отуда је пре 50 година засађена 441 бреза у њихову част.

Иначе, ове ће године осим обележавања пола века од садње бреза, бити обележено и 55 година од откривања споменика борцима Црвене армије, 10 година од рестаурације, односно поновног сађења бреза, с обзиром на то да се 300 стабала осушило као последица бомбардовања 1999. године. Такође је ове године јубилеј братимљења Пожаревца и Волоколамска, али и 550 година од првог спомињања Пожаревца у турским књигама.

Поводом свих тих важних историјских догађаја, у Пожаревцу је припремљен богат културно-уметнички програм којим ће бити обележен 15. октобар. Како је најављено, поред бројних званица гости ће доћи и из Русије, тачније Волоколамска, Москве и ветеранских организација те државе.

Превод дела текста са руског

Једиствен, ван предела Русије, Меморијални парк у част руских ратника попуњен је Алејом Славе. Постоји у српском граду Пожаревцу, неких осамдесет километара од Београда, уникатни парк бреза, засађен на брду Чачалица, у сећање на погинуле војнике и официре Радничко–сељачке Црвене армије у Југославији, у време Другог светског рата. Тај, ван наше државе, јединствен комплекс посвећен подвигу руских ратника, постао је најсветлији симбол пријатељства руског и српског народа.

Наставак можете прочитати на Порталу Реч народа, сајту Града Пожаревца или на изворном линку: http://www.prezidentpress.ru/news/4850-o-chem-shumyat-berezy-na-chachalice. html