2017-11-08T09:55:38+01:00 8. новембра, 2017. 09:54 |

ГРАЂАНИ ПИТАЈУ: Ко је одговоран што јавна расвета шљашти и дању?

Потрага за одговором на питање једног од читалаца нашег недељника  како и коме пријавити заборавност надлежних да искључе расвету у улици током данаи тако приштедети непотребно расипање електричне енергије коју свакако плаћају грађани Пожаревца, довео нас је до Млађана Николића, члана Градског већа чији су ресор месне заједнице.

             Шта год да је у питању: замена сијалица, пријава да расвета не ради или да је улица у мраку, да сијалице светле у улици  иако је ноћ давно прошла …пут је исти.

             Први корак за све грађане који примете неку неправилност у функционисању јавнерасвете је месна заједница на чијем подручју живе. Да би се неправилност отклонила следи још неколико корака. Пријаве грађана из месних заједница прослеђују се Млађану Николићу, односно Градској управи. Одатле налог иде ка СЗР „Горионик“ који на основу уговора закљученог 5. маја 2017. године по обављеној јавној набавци, одржава систем јавне расвете на територији Града Пожаревца.Уговор је вредан 17, 6 милиона динара. За одржавање јавне расвете у Пожаревцу са селима Град по овом уговору плаћа 11, 7 милиона динара, у Костолцу са припадајућим селима нешто мање од 4,2 милиона,и за канделаберску расвету која је посебна категорија, 1,8 милиона динара. Системом расвете који није унифициран „газдује“  „Горионик“, што значи да укључује и искључује, мења сијалице… Време за које се интервенише зависи од проблема који се решава. Млађан Николић каже да се улична расвета укључује или искључује  у року од 24 сата од када се да налог. Да би се замениле „прегореле“ сијалице треба сачекати мало дуже – да се накупи посла за више интервенција у одређеној улици или делу града.