Сумирајући одлазећу годину, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, пре свега, истиче инвестиције које директно утичу на квалитет живота, као што је отвање фабрике ПКЦ, почетак решавања проблема пречишћавања отпадних вода и смештаја деце у вртићима. 

Година за нама остаће упамћена и по остварењу вишедеценијског сна о изградњи Атлетског стадиона. Издваја се и завршетак помоћног фудбалског терена и пројектовање затвореног базена, на чему ће се радити и у 2023. 

Уз жељу да се криза која је погодила цео свет што пре оконча, као императив за наредну годину Павловић подвлачи бригу о најугроженијима, али и нове инвестиције, као што су реконструкција отвореног базена и побољшање путне инфраструктуре.

Шта је обележило 2022. годину?

 •  Више значајних догађаја обележило је годину за нама. Отварање фабрике ПКЦ у некадашњој Шећерани је вероватно најбитније. Фабрика од самог почетка успешно ради и према информацијама којима располажем, запошљава око 800 радника из Пожаревца и околних општина. Њихов број би у наредниа два месеца требало да порасте на 1.000. Очекујем да ће њихов долазак привући и друге велике компаније да инвестирају у Пожаревцу. Град Пожаревац је са компанијом „Маркет Паркет“ уложио велики напор да се изађе у сусрет свим потребама инвеститора и овом приликом се захваљујем свима који су учествовали на успешно обављеном послу.
 • Отворено је неколико приватних вртића са којима је Град Пожаревац потписао уговор и у којима субвенционише боравак и исхрану деце. Могу да кажем да, почев од 2022. године, више нема листа чекања за упис деце у вртић и да је та услуга коначно постала доступна свој деци нашег града која желе да иду у вртић.
 • Отварен је Атлетски стадион, објекат који нисмо имали у Пожаревцу и који ће значајно унапредити услове за бављење атлетиком и базичним спортовима у граду. Изграђен је и помоћни фудбалски терен на некадашњем стадиону МИП – а, за потребе развоја фудбала у Пожаревцу. Додао бих да је завршено пројектовање затвореног базена поред Хале спортова и у току је израда пројекта уређења некадашњег Бамби парка. У наредној години реконструисаћемо и градски базен. Намера нам је да у будућности створимо један озбиљан комплекс са спортским теренима који ће моћи да користе сви грађани.
 • За Пожаревац је од стратешког значаја решавање питања пречишћавања отпадних вода, и подсетио бих да смо у јуну потписали уговор са Министарством грађевинарства, КФВ банком из Немачке и нашим ЈКП „Водовод и канализација“ за почетак реализације ове инвестиције чија је вредност 18 милиона евра.
 • Неке од кључних инвестиција на државном нивоу спроводе се на територији нашег града. Ту бих истакао изградњу блока Б3 у Костолцу, која је при крају и која ће помоћи да се обезбеде довољне количине струје за Србију. У току је и изградња брзе саобраћајнице која ће повезати подунавске општине Браничевског округа са ауто путем и која ће олакшати саобраћај Пожаревца са тим општинама. У 2023. години би требало да се заврши изградња трафо станице 110/35/10 kV, која је такође кључна за даљи развој Пожаревца и која ће нам обезбедити довољно електричне енергије у будућности.

Да ли је испуњен план инвестиција за 2022?

 • Година која је за нама била је веома захтевна када говоримо о инвестицијама. Упркос проблемима настојали смо да, у складу са приоритетима, покријемо све кључне области и да унапредимо стање у сегментима које користе сви грађани, попут  инфраструктуре, спортске инфраструктуре, школства и здравства, културе и заштите животне средине, саобраћаја…
 • Осим тога, циљ је био и да изађемо у сусрет потребама привреде и што већем броју захтева из месних заједница и решавамо проблеме са којима се грађани и пословни људи сусрећу у крају у коме живе и раде. И време нас је послужило, што је омогућило да се ради скоро целе године и на многим локацијама су радови још у току иако је зима.
 • Од инвестиција по месним заједницама у 2022. години, најважније су реконструкција Ратарске улице са изградњом и заменом комплетне инфраструктуре, и која је дуго била запуштена, док је сада једна од најлепших улица у граду. Изградили смо и Пећку улицу на Сопоту, што је била жеља великог броја грађана. Пред крај године отворена је нова зграда Месне заједнице Чачалица, са поштом и апотеком, што ће много олакшати свакодневни живот старијих грађана који тамо живе.
 • Радови на инфраструктури, конкретно путевима, извођени су на неколико десетина локација у Пожаревцу и Костолцу и у готово сваком селу. Када је привреда у питању, при крају су радови у Индустријској зони и очекујем да изградња нових објеката почне на пролеће. Преостале радове планирамо да изведемо у 2023. години. Парцеле у индустријској зони су углавном купили локални привредници за проширење својих постојећих погона, и сада могу да изграде модерне објекте на локацији која је предвиђена за то.
 • Након две године паузе изазване пандемијом вируса Ковид 19, у 2022. години, коначно смо могли нормално да одржавамо манифестације које настојимо да унапређујемо јер оне привлаче људе у наш град, а ми имамо шта да понудимо. И у наредној години гледаћемо да подижемо ниво манифестација колико год  нам то могућности дозволе.

Да ли Град Пожаревац пружа подршку Болници и Дому здравља, који су иначе под ингеренцијама Републике?

 • Град је изградио трафо станицу у болници, која је кључна за пуштање у рад нове зграде болнице. Поред тога издвојили смо у претходном периоду 700.000 евра за суфинансирање изградње нове зграде болнице. Очекујем да се ускоро отвори ново крило, што је јако значајно за цео град и Браничевски округ. Дому зравља смо ове године купили два санитета. Све су то улагања у развој здравства у  нашем граду и гледамо да се одазовемо сваком позиву који нам се упути.

ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

 • Најзначајније инвестиције које ће се финансирати из градског буџета у 2023. години су реконструкција отвореног базена, која је императив да би базен могао да ради, потом, комплетна рекунструкција Тршћанске и Книћанинове улице, где има много проблема приликом обилнијих киша и циљ нам је да тај проблем решимо у овој години. Додао бих и реконструкцију улице Шеста личка, која је у јако лошем стању, а од великог значаја је за све грађане који живе у том делу града.
 • У Костолцу смо, од великих инвестиција, предвидели реконструкцију Првомајске улице, изградњу топловода Костолац – Острово како би и ово насеље добило топлификацију.
 • То су најзначајнији пројекти, али радиће се и неколико десетина улица у свим месним заједницама у Пожаревцу и Градској општини Костолац.

Година која је за нама обележена је и погоршаном безбедносном и економском ситуацијом у целом свету. Да ли су се ваш посао и политика променили услед тих догађаја?

 • Циљеви и приоритети остају исти, али смо настојали да се максимално прилагодимо и изађемо у сусрет грађанима и њиховим потребама. Криза какву сте поменули и за коју се надам да ће се што брже завршити највише погађа најугроженије. Издвајања за социјалне потребе су увећана где год је било могуће и настојимо да помогнемо свима којима је потребно, без изузетка. На пример, услуга личног пратиоца детета је обезбеђена за сву децу са посебним потребама и преко ње смо настојали да родитељима олакшамо школовање деце која спадају у најугроженију групу.
 • Настојимо да помогнемо развој пољопривреде у што већој мери. У поређењу са 2021. годином, када је за субвенције пољопривредницима издвојено 31,5 милиона динара и најављено повећање од 10 одсто, у 2022. години је издвојено 42,5 милиона динара, што је повећење за више од 30 одсто.
 • Желимо да наметима у што мањој мери оптеретимо грађане, повећања цена услуга су вршена селективно и само у оном обиму да не угрозе пословање јавних предузећа. Нека јавна предузећа, попут Топлификације, нису подизала цене услуга. Многе цене услуга су остале на истом нивоу као у 2021. години и неће бити повећања такси и пореза које наплаћује локална пореска администрација у 2023. години.
 • Настојали смо и да уштедимо где год смо могли. На пример, за разлику од претходних година, ове године у новогодишњој ноћи нисмо имали познате извођаче, већ су нас забављали локални бендови.

Да ли вас је нешто посебно обрадовало у овој години?

 • Радује ме све што води побољшању услова живота у нашем граду и када смо у стању да помогнемо грађанима да реше неки свој проблем. Ту бих се поново осврнуо на решавање проблема места за сву децу у вртићу. Наравно, све инвестиције које смо набројали и које су завршене имају позитиван ефекат за наш град.
 • Радују ме и неке ствари које нису видљиве грађанима, али које ми много значе за даљи рад и олакшавају посао. На пример, Стална конференција градова и општина нас истиче као пример добре праксе за рад на пројектима које финансира Европска унија. Пројекти на које мислим увек су имали као предмет области које су од великог значаја за локалну самоуправу, а које локалне самоуправе готово никада нису биле у могућности да саме решавају систематично и у целости.
 • На пример, кроз пројекат Exchange 4, Град Пожаревац укњижио је 14.000 непокретности: објекте, парцеле, путну мрежу, које су власништво Града Пожаревца и направили ГИС базу. Кроз пројекат Exchange 5, укњижили смо укупно преко 200 километара водова, водоводне, канализационе и топлификационе мреже, који нису могли бити укњижени раније због нерешених имовинско правних питања. Сада можемо да кажемо да смо укњижили комплетну имовину у власништву Града која је могла бити укњижена, и у оба пројекта ишли преко задатих циљева, на шта смо посебно поносни.
 • Са СКГО сада сарађујемо на изради Плана развоја за наредних седам година и њихова експертска подршка нам много значи.
“Свима желим све најлепше у Новој 2023. години, личну и породичну срећу и успех на пословном плану”, поручује градоначелник Пожаревца Саша Павловић.
Share.

Comments are closed.

Skip to content