Поводом реакције јавности на Одлуку о држању домаћих и егзотичних животиња градоначелник Пожаревца Саша Павловић организовао је конференцију за медије на којој је истакао да је Град усвајањем ове одлуке желео да уведе комунални ред у овој области. Како је рекао, пре скупштинског усвајања организован је јавни увид у ову одлуку, а негодовање је настало тек по њеном усвајању.

Градоначелник Саша Павловић

-Жао ми је што се одређене групације људи, удружења и власници животиња нису јављали током трајања јавног увида и достављали нам сугестије. Имали смо препоруке пристигле у законском року, које су у великом броју и прихваћене. Као што сам и рекао за скупштинском говорницом, неће бити проблем да се ова одлука сутрадан и измени, уколико се установи да на терену нема добрих резултата, рекао је Павловић и додао:

-Реакција дела јавности сигнал је да ову одлуку морамо још једном да преиспитамо и уколико постоји још сугестија, поразговарамо са нашим суграђанима, удружењима и правним лицима која заступају интересе станара зграда. Одлуку ћемо изменити, а захтеви нам могу бити достављени на адресу Градске управе путем писарнице или електронским путем на мејл адресу Информативне службе града Пожаревца, нагласио је градоначелник.

Павловић истиче да је постојао велики притисак да се ова одлука донесе. Како каже било је доста притужби од стране грађана који су се жалили на несавесне власнике кућних љубимаца.

-Постоје грађани који животиње држе у нехигијенским условима и то у ужем језгру града, а да не говорим о томе да је у центру града постојала и одгајивачница. Поред овог притиска који сада трпимо, трпели смо и притисак да се оваква одлука донесе, истакао је Павловић и додао да овакве или сличне одлуке постоје и у другим градовима у Србији.

У овој области донете су и друге одлуке и правилници попут Одлуке о обављању делатности зоохигијене, затим правилника о методама и начину хватања и збрињавања паса и мачака луталица, Програма контроле и смањења популације напуштених паса и мачака луталица, као и Програма активности на контроли и смањењу популације напуштених паса и мачака луталица на територији града Пожаревца.

 

-Што се тиче Уставног суда и позивања на то да одлуке нису уставне, цитираћу: Општина је овлашћена да својим општим актом ближе утврди услове за држање и заштиту домаћих животиња и да у оквиру тога одреди како подручје на којима је држање животиња забрањено, тако и врсту и број домаћих животиња чије је држање на одређеним подручјима дозвољено, рекао је Павловић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content