Бане Спасовић

Након саопштења компаније “Арива Литас” да од данас неће више моћи бесплатно да превози ђаке, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је изјавио да ће Град решити питање превоза ђака:

– Мени је жао што тако озбиљна компанија која у Европи послује по тржишним условима сматра да овде тржишни услови не треба да постоје, већ само монопол једне компаније и да град Пожаревац треба све да учини да створи услове за њихов рад. Интерес града је да створи најбоље услове за пружање  аутобуског превоза на редовним и ванредним линијама нашим грађанима, а не да чинимо неким компанијама. Закон о јавним набавкама јасно је прецизирао јавне набавке, па и у случају превоза ученика, истакао је градоначелник Спасовић, и наставио:

– Компанија “Арива Литас”  води рат саопштењима у току поступка, када још није донета одлука о избору најповољнијег понуђача и на тај начин врше притисак на Комисију и Град Пожаревац, што је противзаконито. С обзиром на то да се ради о јавној набавци за превоз ђака, изазивају озбиљно незадовољство грађана, јер су данас избацивали ученике из аутобуса. До сада, када су добијали јавне набавке, нису имали никакве примедбе на Град, а сада имају све могуће примедбе на локалну самоуправу.

– Појавили су се нови понуђачи, у складу са Законом поставили су одређене примедбе на такозване додатне услове у јавним набавкама. Комисија која спроводи тај поступак донела је одговарајућу одлуку у складу са Законом. Никада нисам улазио у рад Комисија. Оног тренутка када се распише јавна набавка нема више никаквих разговора са Комисијом, али сам због тренутне ситуације морао да се распитам. Речено ми је да су прихваћене примедбе и олакшани услови за све понуђаче, није се ишло на пооштравање услова, рекао је Спасовић, и подсетио да сви понуђачи морају да испуњавају неколико основних критеријума као што су довољан број аутобуса и возача, технички услови, квалитет и исправност аутобуса, те да имају одговарајуће лиценце, као и да су превозили децу школског узраста.

Спасовић подвлачи да је све урађено у складу са Законом о јавним набавкама и каже да ће Град данас донети одлуку и омогућити свим приватним аутопревозницима који имају одговарајуће лиценце да користе градске линије за превоз деце, као и да ће их замолити да не наплаћују деци школског узраста карте док се не заврши поступак јавне набавке.

– Ми бирамо најповољнијег понуђача који мора да испуни услове за превоз деце школског узраста. Наше набавке немају име и презиме, закључио је Спасовић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content