2020-06-09T11:40:16+02:00 9. јуна, 2020. 11:38 |

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА ПОЖАРЕВАЦ: У Пожаревцу предато осам листа, у Костолцу седам

До 5. јуна, у поноћ, када је истекао рок за пријаву за учешће на локалним изборима заказаним за 21. јун, у Пожаревцу је предато укупно осам изборних листа.

Градска изборна комисија прогласила је четири листе: Александар Вучић – За нашу децу, Ивица Дачић – СПС – ЈС – Драган Марковић Палма и Влашка странка Мост – Никола Николић и др Војислав Шешељ – Српска радикална странка.

Осим те три проглашене листе, предато је још пет листа: ГГ Искорак – др Звонко Благојевић, Странка Руса Србије, Доста је било – Саша Радуловић – суверенисти, Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца – Само право за Пожаревац и Костолац – Душко Јовић, Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка. Комисија је наложила да у року од 48 сати, односно, до 8. jуна, четири листе допуне документацију. Реч је о листама Доста је било, Странка правде и помирења и Странка Руса Србије.

Живомир Рајчић

Другачија ситуација је са листом ГГ – Др Звонко Благојевић која је листу предала 1. јуна и решењем ГИК-а имала рок за исправку од 48 часова. Изборна комисија је сматрала да на овој листи нису отклоњени сви недостаци и одбила да је прогласи, рекао нам је председник ГИК-а Живомир Рајчић. Решењем је дато право листи ГГ Искорак – Др Звонко Благојевић да поднесе тужбу Управном суду у Београду, што су они и најавили, казао је Рајчић и додао да они који буду одбијени неће учестовати на изборима и имаће право да воде управни спор.

За локалне изборе у Градској општини Костолац поднето је седам листа, од којих је Изборна комисија потврдила шест, и то: изборна листа „Александар Вучић – За нашу децу (под бројем 1), Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма (под бројем 2), Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка (под бројем 3), ГГ Искорак – др Звонко Благојевић – Мита Гаврилов (под бројем 4), Независна листа – Милан Грубетић (под бројем 5), Влашка странка Мост (под бројем 6). Последња предата је листа Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца – Само право за Пожаревац и Костолац – Горан Глишић, којој је услед уочених неправилности Изборна комисија издала Закључак о отклањању недостатака изборне листе.

У Граду Пожаревцу право гласа има 69.667 бирача који могу да изађу на једно од 68 бирачких места. За Скупштину Града Пожаревца бира се 68 одборника.

На дан избора, у недељу 21. јуна, бирачка места се отварају у 7 часова, а затварају у 20 часова. Локални избори се одржавају упоредо са републичким, односно изборима за посланике у Народној скупштини Србије. Резултати се објављују 96 часова од завршетка гласања. Предизборна тишина, када се забрањују активности у изборној кампањи, почиње у четвртак, 18. јуна у поноћ и траје до затварања бирачких места.

Бирачима се најкасније пет дана пред одржавања избора доставља обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.