2019-11-02T15:14:39+01:00 2. новембра, 2019. 15:14 |

Градски одбор СНС Пожаревац: О ефикасности Скупштине и развоју града и села

На последњој редовној конференцији за медије Главног одбора Српске напредне странке Пожаревац, у просторијама странке, члан Градског одбора СНС Пожаревац и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, указао је на то да је Пожаревац међу првима у Србији добио е-парламент и истакао да се иницијативом, пре свега представника СНС-а, дошло до одлука које омогућавају бржи и равномернији развој града и сеоских средина.

– Председавам Скупштином у којој СНС има апсолутну већину одборника, што је слика поверења грађана добијена пре свега захваљујући резултатима које је остварила Српска напредна странка предвођена председником Александром Вучићем, као и због програма Градског одбора СНС Пожаревац. Захваљујући визији претходног председника пожаревачке Скупштине Банета Спасовићa, покренута је иницијатива за е-парламеном, која је финализована маја 2017. године, по чему је Пожаревац међу првима у Србији“, нагласио је Бојан Илић, и наставио:

 – Кроз е-парламент је остварена уштеда трошкова за материјал, бензин, прековремене радне сате. Такође је убрзан рад скупштине, у смислу брже размене материјала, али и услед система електронског гласања. Постоје и одређене потешкоће, које се трудимо да исправимо, јер наравно да никада није све онако како замислимо. Проблеми се дешавају у гласању и имамо начин да то решимо, а у наредној години ће систем бити додатно унапређен.

Како је навео Бојан Илић, до сада је одржано 30 скупштинских седница на којима је донет низ одлука којима је омогућен равномеран развој града у социјалном, економском, привредном и културном погледу.

– Програм СНС-а, који смо представили током прошлих избора, имплементиран је и кроз рад локалног парламента. Све што је обећано у највећој мери је и реализовано, истакао је Илић, указавши на неке од најважнијих одлука од значаја за развој:

– Донет је План локалног економског развоја, Стратегија одрживог развоја 2017 – 2022, Одлука о погодностима за директне инвестиције на тероторији града. Потом, донете су одлуке о финансијској подршци породица са децом, о праву на накнаду дела трошкова  деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице, што значи да ће се омогућити субвенционисање и приватних вртића. У сфери здравства донета је Одлука о финансирању учешћа Опште болнице у пројекту румунско – српске иницијативе у борби против канцера.

            – Донета је одлука која се односи на водоснабдевање у Брадарцу и Дрмну, чиме се у токове ЈКП ВИК Пожаревац уводи решавање водоснабдевања сеоских средина. Бавили смо се и проблемом урбанизма. Одлука у области озакоњења допринела је повећаном броју легализованих објеката. Донети су и планови генералне регулације. Усвојен је план 2, а убрзо ће бити донети и остали планови који ће регулисати урбанистички план града и начин на који се он развија и шири.

            Бојан Илић је нагласио и да су испуњени различити задаци који су били пред Градом, испред Републике: – То је рецимо одређивање подручја месних заједница и назива улица и тргова који нису имали имена, а то су пре свега сеоске средине и периферне градске зоне. То смо испунили у најкраћем року и били похваљени да смо задатак извршили први у Србији.

            – Истакао бих и пренос парцеле из јавне својине Града у јавну својину Републике за трафостаницу 110/35, којом ће се остварити економска корист и социјални ефекти. Она ће допринети сигурнијем снабдевању грађана и индустријске зоне. Потом, прибављања је непокретност путем размене Града и Концерна „Бамби“, чиме је Град добио површину тзв. Бамби парка, док је Компанија „Бамби“ добила парцелу на којој може да шири производне капацитете. Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ такође смо уступили земљиште Града, које је сада у својини Републике, чиме се омогућује ширење капацитета Дома ученика, рекао је Илић.