Мало је познато да је Пожаревац са околином пред терором Бугара у Првом светском рату прихватио и сачувао животе већини од 10.000 прогнаних Грка. Да није било Пожаревца и околних места, не би данас било ни нас, кажу они који се сећају братске помоћи.

Мијатовић, Куцакис и Јовић

-Никада нећемо заборавити пријатељство народа Пожаревца, где смо братски прихваћени након што су нас прогнали бугарски окупатори, чуло се на манифестацији „Дани сећања“ у грчком граду Неа Ираклија, некада Доња Џумаја, у знак сећања на жртве бугарског терора 1916-1918. године. Овој манифестацији, одржаној 19. септембра, на позив градоначелника Неа Ираклије, Јоргоса Куцакиса, присуствовала је и делегација Града Пожаревца, председник Скупштине Предраг Мијатовић и члан Градског већа Милан Јовић.

Градоначелник Куцакис уручио је овом приликом признање Предрагу Мијатовићу. Грађани Н. Ираклија, некада Џумаје, никада нису заборавили да су им грађани Пожаревца, а потом и околних места: Петровца, Кучева, Свилајнца, Кушиљева и других бројних села, пружили руку спаса, да су многима сачували живот, да су им помагали да преживе и врате се у свој завичај после завршетка Првог светског рата. Њихови потомци то нису заборавили, чувају сећање на те дане голготе и са пијететом говоре о Пожаревцу.

Челници Ираклија Серес, модерног градића на северу Грчке, изразили су жељу да, поред размена делегација, прошире сарадњу са Пожаревцом и житељима овог града, као и других места овог краја, где су у тешким ратним годинама пре једног века уточиште нашли многи њихови преци.

                                                                                                                                     Мирољуб Манојловић

Share.

Comments are closed.

Skip to content