2019-09-29T08:37:48+02:00 29. септембра, 2019. 08:37 |

Halyomorpha halys – браон мрамораста стеница

У Браничевском округу у усевима парадајза и паприке регистровано је присуство браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys). За сада, ова стеница се уочава у баштама и у близини насељених места, као и у екстензивним засадима и усевима.

Презимљава у стадијуму имага на скровитим местима. Женка полаже јаја на наличје листова у групицама од по 28 комада. Из јаја се пиле ларве, које пролазе кроз пет развојних ступњева. Штете наносе и ларве и имага, сисањем биљних сокова из свих наџемних делова биљака. На плодовима, на местима убода, настају некротичне тачке и удубљења и они губе тржишну вредност.

У нашој земљи нема регистрованих инсектицида за сузбијање браон мраморасте стенице. Инсектициди из групе пиретроида показали су добру ефикасност у сузбијању ове штеточине али је њихова примена ограничена у фазма сазревања плодова због каренце, као и због њиховог штетног дејства на корисне организме. На мањим површинама могуће је механичко сакупљање и уништавање ларви и одраслих јединки. У свету се развија стратегија масовног привлачења инсеката путем клопки.

Јовица Јуришић дипл.инг