2018-04-23T08:46:33+02:00 23. априла, 2018. 08:46 |

ХЕМИЈСКА ПРИПРЕМА ВОДЕ У ТЕ КОСТОЛАЦ Б: Потребно више сирове воде

           У току 2017. године Сектор производње и хемијске припреме воде (ХПВ) за потребе термоелектране „Костолац Б“ испумпаo је из посебних бунара око 870.000 кубних метара воде. Након прераде у постројењима произведено је 480.000 кубних метара деминерализоване воде за котловско постројење и 240.700 кубика пијаће воде за потребе термоелектране.

         – Деминерализована вода из ТЕ „Костолац Б“ допрема се и до Термоелектране „Костолац А“ и користи се у систему грејања околних насеља. За систем даљинског грејања током прошле године предато је више од 60.000 кубних метара деминерализоване воде. Процес производње у термоелектранама захтева и редовно снабдевање термоблокова деминерализованом водом. Наш задатак је да обезбедимо неопходне количине, али и да водимо рачуна о рационалној потрошњи. Циљ је оптимизација процеса уз минималне губитке у систему, истиче Пепо Ступар, шеф Службе хемијске припреме воде у ТЕ „Костолац Б“.

             Добијање деминерализоване воде подразумева сложен технолошки процес који омогућава да се хемијски састав воде доведе до параметара прописаних за рад термокапацитета за производњу електричне енергије.

           – Тренутни капацитети бунара од две линије по 50 кубних метара на час и једне линије од 100 кубних метара на час, нису довољни за технолошке потребе. Проблем са недостатком сирове воде решићемо инсталирањем два нова бунара, додаје Ступар.

 

Нова технологија ХПВ

            Стручњаци Службе ХПВ, укључени у пројектовање погона за хемијску припрему воде за блок Б3, уводе нове технологије рада. У новом погону биће први пут примењена технологија са системом за пречишћавање воде по принципу реверзне осмозе. Ова технологија је новина за „Електропривреду Србије“.

            Упоредо се ради и на појединостима идејног пројекта за прераду отпадних вода. У склопу овог пројекта планира се аутоматизација на јамама за неутрализацију. 

 

              Служба хемијске припреме воде остварила је циљеве и поред припреме воде бавила се пословима на одсумпоравању димних гасова.

              – За потребе контроле квалитета рада система одсумпоравања запослени су обучени и упознати с процесом контроле квалитета кречњака, кречњачке суспензије, гипса. У додатној обуци имали смо несебичну помоћ стручњака из кинеске компаније „Бо Ћи”. Њихови инжењери су детаљно објашњавали све о параметрима који се прате приликом рада овог постројења. Пре две године, урађене су и савремене погонске лабораторије, у којима се контролишу параметри у систему вода-пара. Ове погонске лабораторије спадају у најсавременије које функционишу у систему „Електропривреде Србије“ , појашњава Ступар.

                Један од циљева Службе хемијске припреме воде јесте и рационализација потрошње деминерализоване воде по блоковима, која сада износи око 2,4 одсто у односу на производњу паре. Остварени су видљиви резултати у смањењу потрошње пијаће воде. О томе Ступар напомиње:

               -Потрошња пијаће воде је у прошлој години била око 240.790 кубних метара, иако је смањена за осам одсто. То је, према броју корисника, и даље нерационална потрошња, па се планира да се у 2018. потрошња и губици воде смање за још пет процената.

Р.Н.