2020-12-05T12:46:29+01:00 5. децембра, 2020. 12:46 |

Херој Миша међу основцима (Објављено 19. новембра 1976)

Поводом 29. новембра, Дана Републике са пионирима Пожаревца и Костолца  сусрео се  херој Миша Мирковић. Легендарни курир Саве Ковачевића, Моше Пијаде и Пека Дапчевића, Михајло Миша Мирковић,  заједно са књижевницима Мирком Петровићем и Добрицом Ерићем посетио је неколико пожаревачких и костолачку основну школу.

Ови сусрети, које је организовао лист „Кекец“  у оквиру Шампионата знања „Тито, револуција, мир“  побудили су велико интересовање и сигурно је да ће остати дуго у сећању основцима који су били у прилици да чују ратне приче „малога“ Мише и песме Добрице Ерића и Мирка Петровића.

                                                                                                                                                                        З.П.

 

Дан за црвену мараму   (Објављено 10. децембра 1976)

Свечаним академијама и пригодним културно-драмским програмима,  Дан Републике свечано је обележен у свим општинама браничевског округа па и у општини Велико Градиште. Посебно свечано било је у основним школама у којима је око 400 ђака првака положило пионирску заклетву и по први пут привезало пионирску мараму.

Најмлађима је честитао Слободан Живковић, председник ОК ССРН. Поред омладинских активиста који су пионирима помагали у везивању пионирских марама око врата, у програму су учествовали и припадници Армије из Граничне јединице Чедомира Андрића.

                                                                                                                                                                        Ж.Ж.