СА ПРОФ. ДР МИОМИРОМ КОРАЋЕМ О ПРЕДСТОЈЕЋЕМ СВЕТСКОМ ЛИМЕС КОНГРЕСУ

У близини Старог Костолца и Дрмна, на око 12 километара од Пожаревца, као што је свима већ познато, налази се Археолошки парк Виминацијум. Званично је отворен  пре 12 година, тачније 2006, и сврстан је у десет најлепших паркова Европе. Некада се овде налазио град Виминацијум, који је уједно представљао и римски војни логор, настао  у првом и опстајао све до почетка седмог века. До сада су археолози на овом простору открили 14.000 гробова и 50.000 предмета, од чега 1.000 златних.

Велико откриће је и очувани скелет мамутице Вике, старе око милион година. После тога ископани су остаци још четири мамута старих 180.000 година: Носка, Трбушка, Ђомле и Ленке.

У Археолошком парку Виминацијум ради тим од 25 истраживача, 13 доктора наука и 12 доктораната. Руководилац целокупног пројекта је професор др Миомир Кораћ, који је управо Виминацијуму посветио каријеру, али јасно је, и много од свог живота. Још од студентских дана имао је сан, који се на очиглед Србије и света обистињује. Његова упорност, заједно са тимом подједнако преданих колегиница и колега, оживели су некадашњи Виминацијум и од њега начинили једну од најатрактивнијих локација на туристичкој мапи света.

ПРИПРЕМЕ ЗА ЛИМЕС КОНГРЕС

Од 31. августа до 9. септембра ове године Археолошки парк Виминацијум биће домаћин учесницима 24. Лимес конгреса, који више од 50 година окупља научнике из целог света. Место одржавања конгреса се стално мења, а по први први пут биће организован у Србији. На овом скупу очекује се учешће око 1.000 научника из 65 земаља, који се баве римским наслеђем. Припреме за овај догађај отпочеле су још пре три године, када је у Инголштату, на 23. Лимес конгресу, београдском Археолошком институту поверена организација овогодишњег научног скупа.

Руководилац пројекта Виминацијум проф. др Миомир Кораћ, истиче да је простор Археолошког парка аутентичан и да је због тога и одлучено да место организације Лимес конгреса буде Виминацијум, и додаје: – Са друге стране, претпостављамо да ће цео истраживачки комплекс заинтересовати колеге из иностранства, да ћемо имати шта да им покажемо. Ради се озбиљно и у организацију скупа је укључен цео тим Виминацијума, чак и људи који нису искључиво повезани са науком.

– Започели смо ископавање Легијског логора, као и реконструкцију појединих кула, капија града Виминацијума… Што се тиче археологије, тај подухват дао је изванредне резултате. Истражено је више стотина метара, реконструисани су, конзервирани делови Легијског логора са бедемима, кулама.., неки су од детаља планираних радова које нам је др Кораћ открио.

Како ће учесници Конгреса бити бројни, део њих биће смештем у самом Виминацијуму, а остали на Сребрном језеру. Управо из тог разлога започета је изградња мини Легијског логора са 10 легионарских барака, чији је рок за завршетак јун – јул. У њима ће бити смештено 480 истраживача, који ће моћи да осете дух живота легионара пре 2.000 година. Направљене су собе у којима ће се наћи и кревети на спрат и остали садржаји специфични за римско доба. Водило се рачуна да гости ипак имају комфор, тако да ће собе имати купатила и климе.

 

До Виминацијума: отпад и лош пут

Проф. др Кораћ не страхује од тога да ли ће се припреме за Лимес конгрес завршити на време. Не брине га ни то да ли ће конгрес бити успешан и да ли ће Виминацијум бити добар домаћин, али га брину отпад, лош пут.., лоше слике окружења на путу до славног Виминацијума… Уколико се све то не доведе у ред, нема сумње да ће благо речено „покварити“ утисак посетилаца који долазе из целог света.  

– Не бих волео да лепу успомену на овај догађај поквари нешто што се до почетка Лимес конгреса може поправити. Циљ је да се и Виминацијум и његова околина: Костолац, Пожаревац, Браничевски округ, Србија, прикажу свету у најбољем издању. Разговараћу са градоначелником Пожаревца о асфалтирању делова пута, неки разговори око тога су већ вођени, проблем представља и депонија смећа на брду, која се шири изван ограђеног простора. Људи овог краја треба да схвате да је Археолошки парк њихов, и да све што чине да простор око њега изгледа цивилизовано, Археолошки парк ће им вишеструко вратити, истиче проф. др Миомир Кораћ.

 

ДЕЧИЈИ ЕДУКАТИВНИ КАМП И АВАНТУРА ПАРК

По заврштеку Лимес конгреса, Легијски логор постаће Римски дечији едукативни камп, намењен деци од 10 до 17 година. Покривене су скоро све легионарске бараке. Раде се централни објекти, а у једном од њих налазиће се трпезарија са 480 места и кухињом. Две просторије биће учионице са по 240 места за предавања за децу, као и за истраживаче који ће за време скупа држати сесије. Завршетак радова очекује се до средине године.

Како би деца што квалитетније испунила време, стручњаци већ увелико осмишљавају разне врсте игрица. Биће изложени и алати разних заната из римског доба, које ће деца моћи и практично да испробају. Камп ће по правилу трајати осам дана.

Иначе, када је тај програм представљен на појединим сајмовима, појавиле су се агенције које су изразиле жељу да Римски дечији едукативни камп закупе већ сада, унапред, и пре него што је изграђен. То довољно говори о атрактивности локације и свему што тек следи…

– Децу не можете анимирати само едукативним садржајем, већ и спортским активностима. Из тог разлога, преко пута Лимес парка ниче виминацијумски „Авантура парк“. Биће ту полигони за децу узраста од 10 до 13 година, и од 14 до 17 година. Деца ће моћи да се пењу, спуштају, пролазе кроз блато, баш као у римско доба. Надам се да ће у Археолошки парк долазити деца из целог света, посебно са овог простора, и да ће уживати у амбијенту, каже др Кораћ, подсећајући на неспорну чињеницу да је Виминацијум атракција. Тако нешто у свету не постоји!

Др Миомир Кораћ посебно наглашава да највише и ужива у раду са децом, младим истраживачима, жељним да сазнају нешто више о историји старој 2.000 година. То је, како каже, посебно важно данас, у време дигитализације, када се младима сервирају и лоши модели модерног доба, који не погодују здравом одрастању.

– Жеља нам је да деци укажемо да је простор овог локалитета један од најбогатијих, али и да их „путовањем“ кроз историју упознамо са историјским личностима, нашим рођацима, који су нам у аманет оставили ово богатство. Жао нам је што Парк не посећују малишани вртића и ученици школа из овог краја. Међутим, то је неко правило да што си ближе одређеном локалитету, то мање знаш о њему, али сам сигуран да ће се то променити, каже проф. др Кораћ, који се такође нада да ће се током овог лета остварити његов сан да породице долазе у Виминацијум да виде нешто непроцењиво, науче понешто ново и заиста уживају.

Седам објеката за разгледање

Посетиоцима је на располагању седам објеката за разгледање – Северна главна капија легијског логора, Римске терме, Римски амфитеатар, Маузолеј у којем је највероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, „Domvs Scientiarvm Viminacium“ – Научно истраживачки и туристички центар, Занатски центар са пећима за производњу керамике и опеке.

Парк располаже и таверном у којој се посетиоци могу окрепити током посете, као и сувенирницом, књигама и едукативним играма.

Иначе, за изградњу Авантура парка, Министарство за трговину и туризам РС је преко Туристичке организације Пожаревац издвојило 30 милиона динара. Осим надлежног Министарства, један део средстава за целокупну изградњу на простору Археолошког парка обезбеђен је и захваљујући ранијим европским пројектима, односно новцу зарађеном геофизичким истраживањима. Наравно, Виминацијум дугује захвалност и Електропривреди Србије, Огранку „ТЕ – КО Костолац“, које помаже и уступа сопствену механизацију.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content