СВЕТСКО ПРИЗНАЊЕ ПОЖАРЕВАЧКОМ КАРИКАТУРИСТИ ИВАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ

Овогодишњи 16. Светски конкурс за карикатуру и сатиричну графику „Буковина 2022“ приређен у истоименој румунској регији,  донео је пожаревачком карикатуристи Ивану Лазаревићу трећу награду. Жири који су чинили карикатуристи Mihai Panzaru PIM, George Licurici i Ovidiu Ambrozie Borta BOA одлучио је да носилац главног признања „Буковина“ буде Италијан Andrea Pecchia, прву награду доделио је раду чији је аутор Словак Vojtech Krumpolec, другу карикатури коју је нацртао Osama Khatlan из Сједињених америчких држава, а трећу духовитом приказу векне хлеба Ивану Лазаревићу из Србије.

Лазаревићева награђена карикатура

Награђенима су уз признања припали и адекватни новчани добици. Конкурс на тему „Хлеб“ ове године окупио је 393 аутора из 58 земаља света који су послали укупно 1061 рад.

Иван Лазаревић

Иван Лазаревић Лаза живи и ствара у Љубичеву и за дуже од пола века урадио је на хиљаде новинских карикатура и стрип каишева објављиваних у више десетина листова и забавних часописа широм земље. Члан је Међународне асоцијације карикатуриста FECO и  удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ Пожаревац, а уз карикатуру углавом ради уље на платну.

У оквиру Конкурса „Буковина 2022“  уз награђене одабрано је преко 100 радова који је до 15. августа бити изложени у фоајеу Народног музеза Буковине. Иначе, Европска федерација карикатуре због изузетно високог нивоа организације и великог броја учесника из целог света, FECO доделила је овогодишњем надметању у Буковини чак четири звездице и почасну захвалност организаторима.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content