2018-12-03T15:11:51+01:00 3. децембра, 2018. 15:10 |

Ход кроз Миленино стваралаштво

Пожаревљани ће у наредна четири месеца, у породичној кући познате сликарске Милене Павловић Барили, моћи да погледају музејску поставку радова који представљају својеврсно уметничко дело уметнице Ане Вуковић. Реч је о презенетацији докторског уметничког рада под називом „Кућа снова, надреализам у ентеријеру“ ињеној првој јавној презентацији.

            Овај пројекат представља значајан допринос истраживању комплексне везе између надреализма и ентеријера галеријског простора меморијалне куће Милене Павловић Барили. По речима Виолете Томић, кустосапожаревачке Галерије, Ана Вуковић свој уметнички рад заснива на истраживању, остваривању принципа надреализма у просторном амбијенту. Томић је најавила да ће Галерија конкурисати код Министарства културе како би ова Анина замисао обликовала нови простор Галерије и била остварена.

            Ана Вуковић завршила је Факултет примењених уметности у Београду и стекла звање дипломираног архитекте унутрашње архитектуре. Представљајући свој докторски рад на отварању изложбе, Вуковић је објаснила да јеинспирацију за овај пројекат тражила у сликама Милене Павловић Барили, за чији радкаже да је врло интересантан ипривлачан. Изложени панои су 3Д визуелизација идејног концептуалног решења дизајна ентеријера, који је пре свега инспирисан животом Милене Павловић Барили. Пројектом, овај простор подељен је у три зоне, којима су обухваћене њујоршка фаза, европска фаза и детињство светски познате сликарке.

Изложбу је отворила Миланка Тодић, професорка на Академији примењене уметности у Београду, која  докторски пројекат Ане Вуковић сматра виртуелним ходом кроз Миленино стваралаштво. Како је истакла, сагледавајући изложбу у целини, евидентан је дијалог између Милене Павловић Барили и београдске младе уметнице што говори о томе колико је дело Милене Павловић Барили инспиративно.

М. П.