2017-04-15T22:43:12+02:00 15. априла, 2017. 22:43 |

И Срби знају да пишу фантастику

23У Библиотеци у Костолцу,огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац познати писац Александар Тешић представио је своје књиге. Обилазак Виминацијума, састанак „Љубитеља фантастике“ из Костолца са почасним гостом,  кулминирао је прелепом књижевном вечери. Упркос популарности у целој Србији, Тешић веома ретко пристаје да промовише своје књиге, али је позив „Љубитеља фантастике“ из Костолца веома радо прихватио.

Александар Тешић, човек који је доказао да и „Срби умеју да пишу фантастику“ рођен је у Чачку,  а одрастао је и школовао се у иностранству. Годинама је путовао по Србији и планинарио, несвесно сакупљајући грађу за своје књиге.

Када је2008. године објавио свој први роман „Косингас, Ред змаја“, био је један од зачетника до тада код нас мало познатог жанра – епске фантастике. Данас, девет година касније, овај „српски Толкин“ како га зову, иза себе има завидан серијал књига. Трилогију „Косингас“, коју многи сматрају „каменом темељцем“ српске епске фантастике, чине књиге: „Ред Змаја“,  „Бездањ“ и „Смртовање“. По књизи „Косингас“ урађен је и стрип. Његова трилогија о Милошу Обилићу дала је нов увид у Бој на Косову и чине је књиге: „Змај и Ждрал“, „Копље светог Георгија“ и „Витез заточник“. Затим је објавио књиге: „2084“ и „Клетва Каинову“. У његовим романима преплићу се историја, митологија и фантастика, са посебним акцентом насредњовековну историју, митове и легенде српског народа.