2019-05-23T13:33:27+02:00 23. маја, 2019. 11:08 |

Иконе Уроша Предића након рестаурације поново у цркви Светог Ђорђа у Селу Костолац

Три иконе које је насликао Урош Предић, после двогодишње рестаурације у Новом Саду враћене су у цркву Светог Ђорђа у Селу Костолац. У питању су слике религијске тематике великог формата рађене техником уља на платну. Урош Предић је осликао иконе  Свети Георгије убија аждају, Светог Игњатија и Светог Прокопија по наруџбини Ђорђа Вајферта. Иконе су насликане и поклоњене Тодићевој задужбини убрзо по освећењу храма 1925.

Конзервацију и рестаурацију икона из Тодићеве цркве у Старом Костолцу радила је сликар конзерватор Сандра Јаковљевић у Галерији Матице српске у Новом Саду. Пројекат је успешно реализован захваљујући јавно-приватном партнерству, односно иницијативи Снежане Милошевић и уз финансијску подршку „ТЕ-КО Костолац“. Сагласност за рестаурацију дао је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево, а благослов епископ Браничевски Игнатије.

Слике су непокретно културно добро цркве Светог Георгија коју је 1925. године подигао бродовласник Драгутин Тодић на брду изнад Старог Костолца.

Рестаурацији икона Уроша Предића претходили су архитектонски радови на овом споменику културе, односно статичка санација цркве и рестаурација фасада са веома богатом декоративном пластиком, који су завршени 2012. године.