Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је деветој седници Савета за националне мањине на којој је усвојен предлог да приоритетна област финансирања у 2020. години из Буџетског фонда за националне мањине  буде образовање. За те намене обезбеђено је 30.000.000 динара.

Представници националних савета националних мањина изнели су у разговору са премијерком проблеме са којима се њихови сународници суочавају, а међу најакутнијим је то што се касни са превођењем уџбеника на неке од језика националних мањина.

Брнабић је указала да су у периоду од претходне седнице спроведене бројне активности и интензивирана сарадња са матичним државама националних мењина у многим областима, али да и даље има простора за унапређење положаја националних мањина. Она је истакла и да је Србија у врху земаља у Европи и у свету, по изузетно високим стандардима које је обезбедила за представнике свих националних мањина који живе на њеној територији.

Седници је присуствовао и  Бранко Ружић, заменик председника Савета и министар државне управе и локалне самоуправе који је, говорећи о додели средстава из Буџетског фонда за националне мањине рекао да су прошле године на конкурс пристигле 372 пријаве, а да су средства одобрена за реализацију 91 програма и пројекта. Припреме за расписивање конкурса за ову годину су у току.

У раду седнице учествовао је и Новица Јаношевић, председник Националног савета Влаха.

                                                                                                                                Извор и фото: Влада Србије

Share.

Comments are closed.

Skip to content