Од 11. јануара, због могуће епидемије малих богиња, Институт „Батут“ објавио је пооштрене мере епидемилошког надзора на територији Србије. Мале богиње потврђене су код 11 особа са подручја Смедерева. Реч је о акутном, веома заразном, вирусном обољењу. Вирус се преноси капљичним путем. Болест карактерише повишена температура, малаксалост, црвене и водњикаве очи, цурење из носа, кашаљ, карактеристична црвена макулопапулозна оспа, која се прво јавља на лицу, а затим шири на цело тело. Педијатар, др Дејан Миленковић, директор Дома здравља Пожаревац упозорава да је још у току трајања пандемије ковида примећено да је одзив за све вакцине био мањи, а посебно за ММР (морбила, мупс, рубеле) вакцину:

Дејан Миленковић

-У почетку због страха од ковида, родитељи нису доводили децу у домове здравља и крајем прошле године, Завод за јавно здравље је сугерисао да су проценти вакцинисане деце драстично пали. Уместо обухвата од 95 одсто, у Браничевском округу вакцинисано је између 74,5 и 85 одсто што је недовољно, мада не ни толико лоше у односу на друге крајеве попут Војводине. То, ипак није довољно за колективни имунитет и већ у новембру и децембру прошле године су кренуле акције да се родитељи мотивишу и доведу децу која нису вакцинисана или су добила само прву дозу ММР-а да се имунизују.

Прва доза ММР вакцине прима се у узрасту између дванаест и петнаест месеци, а друга пред полазак у први разред.

Други ултразвук од НИС-а

Дом здравља у Пожаревцу је од Компаније НИС у прошлогодишњој акцији „Заједници заједно“ добио 4 милиона динара за набавку новог ултразвучног апарата. Уз подршку локалне самоуправе, Дом здравља је аплицирао за ултразвучни апарат са три високофреквентне сонде за гинеколошку службу.

-Сада смо већ у завршној фази набавке. Тендер је реализован, уговор ових дана треба да се потпише и очекујемо у наредних месец, месец и по, ултразвук са конвексном, линеарном и вагиналном сондом стигне у Дом здравља Пожаревац. Апарат је, пре свега намењен за припрему брачних парова за вантелесну оплодњу, али користиће се и у друге сврхе, пошто има све три сонде, за ултразвук дојке, за гинеколошки ултразвук и за праћење здравих трудноћа, потврдио је за „Реч народа“ директор Дома здравља др Дејан Миленковић и додао:

-Захвални смо Компанији НИС која нам је већ донирала средства за савремени ултразвучни апарат који се користи у педијатријској служби.

                                ММР ВАКЦИНА – ЗАШТИТА ОД ЕПИДЕМИЈЕ

На ММР као и неке друге вакцине обавезује закон, и осим тога, неопходна је као заштита, каже др Миленковић:

-Зато што су морбиле јако преносиве, дете које је оболело може да зарази 12 друге деце. Најугроженија су мала деца предшколског узраста, бебе, отприлике узраст до пет година је посебно осетљива популација према морбилима.

Морбила је много тежа болест него варичела када их поредимо, јер су далеко заразније, са тежом клиничком сликом и остављају веће последице, иду са бронхитисом, упалом плућа, енцефалитисом. Током 2017. и 2018. године, у последњој епидемији малих богиња у Србији, регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година. Подсећајући на то др Дејан Миленковић каже да је заиста поражавајуће да се то дешава поред вакцине и додаје:

-ММР је сигурна вакцина. Нема разлога за страх, дуго се примењује због чега позивам родитеље да доведу децу и за прву и за другу дозу ако је нису добила. Вакцине има, педијатри обавезно прегледају децу и само здрава могу одмах да је приме. У циљу постизања колективног имунитета потребан нам је обухват вакцином од 95 одсто. Не треба паничити већ само вакцинисати децу. 

   Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content