2021-01-04T19:06:48+01:00 4. јануара, 2021. 19:06 |

Иницијатива „Право на живот“: Одговор градоначелнику

Одговор Иницијативе „Право на живот“  градоначелнику Пожаревца, на део  интервјуа везан за издвајање новца из буџета за лечење деце. Интервју је објављен у недељнику „Реч народа“ 30. децембра 2020. године.  Одговор преносимо у целости:

„Једина организација која је плански, дугорочно и серијом акција водила кампању за помоћ болесној деци нашег Града била је управо наша Иницијатива, као неформална група грађана. У том је раду наступала организујући и предајући петиције, потписујући саопштења за медије, путем конференција за штампу и друго. Ставови на друштвеним мрежама нису били  нужно и ставови и предлози Иницијативе.

Иницијатива је захтевала да надлежни Града нађу модалитет за доделу ових средстава ради лечења болесне деце нашег Града и није наметала правна решења. Уједно, тврдимо да су решења постојала и то више њих, а да нису морала бити у форми донације као инструмента који није дозвољен корисницима јавних средстава. Решење постоји и даље, само не постоји добра воља градске власти. Оптужујући друге за политикантство, градска власт је, не би ли заобишла жељу представника Иницијативе и грађана, захтевала правно мишљење од министарства и добивши га, одлучила да 25 милиона динара преусмери у републички буџетски фонд, опет мимо жеље Иницијативе и близу 3000 потписника петиције. Резултат се могао видети у петак, када је наша кампања крунисана манифестацијом „Милион мелодија за живот“ уз учешће музичара, аниматора и бројних учесника и где је хиљаде људи донирало средства помоћи, још једном показавши да су на висини задатка и да, спрам скромних кућних буџета, имају вишу свест и емпатију од власти која располаже градском касом и новцем свих грађана.

У политичкој пракси је познат метод посезања за мишљењем Министарства или Државне ревизорске институције онда када се не жели изнаћи позитивно решење. Као што је познато да се увек решење изнађе екстензивним тумачењем права или путем препорука које немају правни основ, онда када се жели обрнуто. Стога је за Иницијативу неспорно да градска власт није имала воље да деци Пожаревца у овој борби помогне, те да је све што је чињено био само спин и обрачун са представницима Иницијативе, а не и непристрастан дијалог и конструктиван приступ добрих намера. Стога су једини политиканти управо били представници градске власти“.