2017-03-10T11:47:29+01:00 10. марта, 2017. 11:47 |

Историјски архив Пожаревац приредио семинар АРХИВИ-ЧУВАРИ ИСТОРИЈЕ

DSC_0152У организацији Историјског архива Пожаревац, у Центру за културу одржан је семинар на тему „Заштита архивске грађе и регистратурског (документарног) материјала код установа културе у Браничевском управном округу“. Семинару су присуствовали представници већине установа културе са подручја Града Пожаревца и општина Велико Градиште, Голубац, Петровац на Млави, Жагубица, Мало Црниће и Жабари.

Предавач је била Јасмине Живковић, виша архивисткиња Одељења заштите архивске грађе ван архива. На петој по реду едукацији стваралаца архивске грађе коју спроводи Историјски архив Пожаревац, она је између осталог, рекла да установе културе стварају врло значајну документацију која сведочи о једном тренутку друштвене, социјалне, културне историје нашег града и нашег округа, а самим тим и наше земље.

У овом тренутку има 630 архивских фондова и збирки и око 5.000 дужних метара архивске грађе граничних година од средине 18. до краја 20. века на трајном смештају и чувању у архивским депоима Историјског архива.

-Архиви су најзначајније институције заштите, јер чувају доказе да смо постојали као народ и као држава. Дакле, они су чувари памћења, а све ово што радимо је од значаја не само за наш град и регион, већ и за државу у целини. Од како одржавамо Школу архивистике, односно семинаре посвећене заштити архивске грађе и документарног материјала у регистратурама различитих провенијенција, у претходних пет година одржали смо семинаре на тему заштите грађе правосудних провенијенција, затим за регистратуре у стечају, просветне провенијенције за државну управу и локалну самоуправу и ево пете године, увидом у наше документе, сматрали смо да би, кроз годишњи програм рада, који је усвојио Град Пожаревац требало организовати и један овакав семинар, истакла је др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац.

Учесницима семинара обратио се и члан Градског већа задужен за невладине организације, информисање и културу Дејан Крстић, који је, између осталог рекао да је старим стварима место у Историјском архиву где их треба одлагати и чувати, како би постали део културне баштине једне средине, у овом случају Браничевског управног округа.

 „Забела“ – монографија и изложба

       Изложба „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Пожаревачког казненог завода 1853 – 1918“ коју прати монографија је нови пројекат Историјског архива Пожаревац коју ће Пожаревљани моћи да виде од 23.марта до 10.априла у Галерији савремене уметности

POSTER arhiv pozarevac             Историјски архив Пожаревац, уз своју основну делатност, очување и заштиту архивске грађе, као и ранијих година у програм својих активности за 2017. годину уврстио је и низ пројеката који имају за циљ да отворе благо прошлости овог краја за ширу јавност.

            Први од пројеката у који је уложено дуже од годину дана заједничког истраживачког рада са Криминалистичко-полицијском академијом у Београду је израда монографије и припрема изложбе „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Пожаревачког казненог завода 1853 – 1918“. О поводу да се управо сада на светлост дана изнесе занимљива прошлост овог сегмента друштвеног живота заједнице, директорка Историјског архива Пожаревац, др Јасмина Николић каже:

            -Казнено-поправни завод „Забел“ у Пожаревцу основан је пре 150 година. Тим аутора из ове две институције, Архива у Пожаревцу и Криминалистичко-полицијске академије у Београду, истраживао је више од годину дана архивску грађу која се чува да би се из обиља докумената написала Монографија „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Пожаревачког казненог завода 1853 – 1918“. Монографија прати изложбу која ће бити отворена 23. марта до 10. априла  у Пожаревцу у Галерији савремене уметности.

             Биће постављена на начин како је писана монографија, кроз шест тематских целина, Уобличавање српске државе до 1918. године, Казнени систем у Кнежевини и Краљевини Србији, Квалитет и услови живота у Пожаревачком казненом заводу од 1853. до 1918. године, Жене – осуђенице Пожаревачког казненог завода, Поступање са осуђеницима – случај политичких криваца и на крају као спецификум Идентификација и регистрација осуђеника у Пожаревачком казненом заводу „Забела“ :

            -Све поменуте целине, каже др Јасмина Николић, су искључиво утемељене у архивским документима институција у којима смо истраживали и на посебан начин осветљавају казнену установу „Забела“, ред, дисциплину, рад, правила понашања и оновремену сарадњу са грађанима. Посебно смо покушали да осветлимо жене са друштених маргина или жртве породичног насиља као и политички тренутак који је стварао бројне политичке кривце који су издржавали казну у пожаревачком затвору, а били су претходно писци, министри, председници влада, професори.

            Тематски, а и документованим начином обраде, изложба о оснивању и функционисању живота у „забелским условима“ биће занимљива да се види тим пре што је у доступном простору Галерије савремене уметности у центру Пожаревца.

             Одмах након затварања ове несвакидашње и репрезентативне изложбе, следи представљање монографије у свечаном салону у Забели:

            -Изложба и књига „Казнено – поправни заводи у Србији – пример Пожаревачког казненог завода 1853 – 1918“. настављају свој живот гостујући у градовима Србије, у Београду, Нишу, Крушевцу, Сремској Митровици током читаве ове године, каже директорка Историјског архива Пожаревац, др Јасмина Николић.

            У оквиру овог пројекта и стопедесетгодишњице КПЗ „Забела“ урађен је и сет архивских фотографија – разгледница.

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

    Да се боље упознамо

Сваке године поводом 9. јуна, Међународног дана архива, Историсјки архив Пожаревац отвара врата депоа за посетиоце

            Историјски архив Пожаревац као члан Међународног архивског савета чије је седиште у Паризу, сваке године обележава Међународни дан архива, 9. јун манифестацијом „Дан отворених врата“. Прошле године ова манифестација одвијала се под слоганом „Архиви, пријатељство, хармонија“ а претходне, 2015. „Ја волим архив“.

            „Дан отворених врата“ је прилика да грађани у депоу Историјског архива Пожаревац, који чува фондове и збирке не само града већ и читавог Браничевског региона, виде баштину предака од средине 18. века до данас. Уз разгледање мини поставки које се у Архиву специјално припремају за тај дан, то је и прилика да се виде микрофилмовани и документи у дигиталном облику, али и збирке фотографија, плаката, старе новине и часописи, који су штампани у првој половини 20. века, дневници Пожаревачке гимназије између два светска рата, оставштина предузећа која више не постоје… То је и прилика да се посетиоци упознају са стручним пословима које обавља ова значајна институција – чувар завичајне историје, традиције и културе:

            -Манифестациаја „Дан отворених врата“ којим се обележава 9. јун као Међународни дан архива, је повод да позовемо суграђане и пре свих младе људе, ученике основних и средњих школа да посете депо нашег Архива и упознају се са занимљивостима које чувамо од заборава, поручује директорка, др Јасмина Николић.

            Ово је уједно и позив грађанима да занимљивим фотографијама и документима, уколико их поседују, обогате збирке Историјског архива Пожаревац како би се стручно  употпунили постојећи фондови и збирке, и учинили  доступним јавности кроз мултимедијалне пројекте.

М. П.