2020-06-12T09:30:11+02:00 12. јуна, 2020. 09:29 |

Истраживање музичко – плесног наслеђа

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ КУЧЕВО РЕАЛИЗУЈЕ ЗАНИМЉИВ ПРОЈЕКАТ

Kучевачком Центру за културу „Вељко Дугошевић“ на конкурсу Министарства културе за суфинансирање пројеката који се односе на заштиту нематеријалног културног наслеђа у 2020. години, одобрена су средства за истраживање музичко – плесног фолклорног наслеђа Звижда.


Ова активност биће реализована у периоду јун – октобар  ове године под руководством мср етномузиколога Маје Радивојевић, истраживача – приправника у Музиколошком институту САНУ Београд. 

       Основни циљ пројекта је регистровање примера музичке и плесне народне традиције и њихова презервација као и подизање свести о важности традиционалне народне културе и неговања разлитих сеоских обичаја који полако изумиру, а део су, не само локалног већ и националног идентитета.

Према речима директорке Центра за културу Јасмине Благојевић, први састанак истраживачког тима биће одржан ових дана. Осим Маје Радивојевић у тиму су још и др Данка Лајић Михајловић, етномузиколог, стручни консултант на пројекту; Дејан Трифуновић, кореограф, самостални истраживач; Драган Ђорђевић, организатор програма у Центру за културу; Бојан Маријоковић; музичар, корепетитор и два студента етномузикологије, Лазар Мрвић и Лука Косановић.