Град Пожаревац је ове године издвојио троструко више средстава, односно 3 милиона динара за механичко уништавање амброзије непосредно пред њено цветање. Програмом који је спроведен током јула, августа и почетком септембра обухваћена су 42 хектара у Пожаревцу и 25 хектара у Костолцу. Врло битно је нагласити да су све покошене површине у Костолцу у потпуности очишћене и од отпада захваљујући радницима које је Градска општина Костолац ангажовала преко јавних радова. Потом су сав прикупљени отпад ЈКП „Комуналне службе“ транспортовале до депоније, тако да је остављена потпуно еколошки чиста средина. Тиме су створени основни предуслови да се број људи са алергијом на полен амброзије, не повећа, бар не у некој значајнијој мери.

               Дејан Ракић

Председник Штаба за систематско уништавање амброзије Дејан Ракић истиче да је проблем што граничне општине са Градом Пожаревцем углавном не уништавају амброзију, па полен са њихове територије ветар доноси на ово подручје и тиме се повећава концентрација полена који проузрокује здравствене проблеме код грађана.

-Сталним обиласцима терена уочено је да су неке површине, које су предвиђене уговором, покошене од стране грађана, који су се одазвали апелу Штаба и прикључили акцији уништавања амброзије у својој околини. На тај начин створени су услови да се те површине замене новим које нису биле примарно предвиђене уговором, а тиме смо изашли многим другим грађанима у сусрет који су такође били угрожени амброзијом. Наравно, у вези сваке измене, одлуке су доношене на седницама Штаба за систематско  уништавање амброзије. Увек наглашавам да је основна функција Штаба да едукује и подиже свест грађана о неопходности да амброзију сами уништавају испред и око својих кућа, што се све више дешава, на чему се овим путем захваљујем свим ревносним становницима, јер амброзију можемо контролисати само заједничким снагама. Ове године обухваћене су и сеоске месне заједнице на чему је посебно инсистирао градоначелник Бане Спасовић. Имамо одличну сарадњу са члановима Градског већа који су нон стоп на терену и захваљујући њима уочене су огромне површине под амброзијом око ромског насеља у Узун Мирковој улици и око Хиподрома, где су правовременом акцијом покошена око 3 хектара и тиме спречено да дође до ширења полена у време одржавања ЉКИ. Иначе, Штаб се прикључио мерама штедње, смањен је број чланова са 12 на 5, који су током кампање уништавања амброзије препешачили на десетине километара, истакао је Дејан Ракић.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content