2020-02-23T09:23:13+01:00 23. фебруара, 2020. 09:23 |

Из новог диспечерског центра шестог БТО система: Производња на длану

На Површинском копу „Дрмно“ у функцији је савремени Диспечерски центар за даљинско управљање, надзор, преглед статусних сигналa и брзо отклањање кварова, који је повезан са најсавременијим рударским системом укљученим у производни процес.

– Нови шести рударски систем представља једно од најмодернијих техничких решења које је уведено у рударски ресор ЕПС-а. Исто могу да кажем и за овај Диспечерски центар, истиче Зоран Миладиновић, главни електроинжењер оперативног одржавања и члан тима за реализацију пројекта шестог БТО система.  Треба истаћи да је Центар развојног типа и да је у плану да се прошири и на пети јаловински систем, што ће се ускоро и реализовати. Диспечерски центар изграђен је у оквиру реализације пројекта шестог БТО система у сарадњи са надлежнима из ЕПС-а.

Иван Ђокић, оператер шестог рударског система каже да се из Диспечерског центра производни процес види као на длану.

-У Центру постоји велики број екрана преко којих се прате све активности у производном систему, каже Ђокић и додаје да је посао веома одговоран..

-На првом месту је безбедност радника. Као оператер пратим рад производног процеса и у сталној сам комуникацији са људима на терену. Из  Диспечерског центра се координирају све активности. Имам увид и у све проблеме који се појављују у току рада али и могућност да се брзо реагује. У Центар је уграђена најсавременија технилогија, која нам омогућава много тога. Поред обуке кроз коју сам прошао са својим колегама, посао ми олакшава и искуство које сам стекао током протеклих година на терену, истиче Ђокић.

Р.Н.