У Центру за културу Пожаревац уприличена је промоција монографије Економско-трговинске школе Пожаревац под називом „Ретроспектива 2010 – 2020. “. Реч је о луксузном издању које међу своје корице, уз историјат зачет далеке 1850. године,  даје прецизан осврт на период од 2010. до 2020. године пратећи живот и активности ове значајне образовне институције.Имајући у виду да је пандемија короне онемогућила да се обележавање седамнаест деценија постојања Економско-трговинске школе Пожаревац и презентација књиге одрже минуле године, свечаност је дочекала попуштање мера и приређена у складу са објективним околностима. Уз наставно особље, некадашње раднике и пријатеље школе, скупу су присуствовали директори образовних институција са територије Града, Славиша Алексић заменик градоначелника Пожаревца, Горан Несторовић, члан Градског већа задужен за просвету и Велиша Јоксимовић, начелник Школске управе. 

У име домаћина, окупљеним гостима обратила се Сибинка Живановић, директорка Економско-трговинске школе Пожаревац, наглашавајући: 

– Бројне генерације успешно су завршиле ову школу, а многи ђаци студирали и постали добри привредници и успешни људи. Како раније тако и данас, наши ученици имају значајно место у привредним и ванпривредним организацијама града и Републике, рекла је Живановић и додала да су током последње деценије готово сви образовни профили реформисани те су данас модерни и прилагођени потребама привреде, тржишта и друштва усмерени на  Економију, право и администрацију као и Трговину, туризам и угоститељство.

Сибинка Живановић

– Последњих годину и по дана догодиле су се бројне промене у образовном систему, у раду наших ученика и наставника. Време револуционарних промена у настави, дигитализација наставе и учење на даљину у изазовним условима рада. Тежак период пун  новина и  неизвесности. Стручност и посвећеност наставног и ненаставног кадра допринела је да се успешно и брзо прилагођавамо променама, остварујући добре и најбоље резултате, како у наставним тако и у ваннаставним активностима. Трудимо се да континуирано радимо на побољшавању материјално-техничких услова рада, осавремањавању не само наставних метода рада већ и наставних средстава за рад, истакла је директорка.

– Поносна сам што сам део овог колектива, овог тима, поносна сам на своје колеге, на наше ученике, због којих смо сви овде. Захваљујем се свима који су радили у нашој школи–стицали име и углед школе, који нас обавезује да будемо још бољи, закључила је Сибинка Живановић.

РЕЧ АУТОРСКОГ ТИМА

О настанку публикације „Ретроспектива 2010 – 2020.“ присутнима су говорили ствараоци ангажовани на сакупљању и селектовању материјала који је био основа за настанак историјски вредног издања. 

Тако је Валентина Миланов, представник тима за израду „Ретроспективе Економско-трговинске школе“ изложила концепцију овог штампаног дела, Милена Стефановић, наставник историје, говорила о историјату школе а Весна Животић, наставник економске групе предмета, представила најзначајније резултате из области економије. Саша Николић, наставник угоститељске струке, изнео је најзначајније резултате из области угоститељства и туризма, Милена Цизлер, наставник српског језика и књижевности, подсетила на најзначајније резултате са такмичењима и осталих ваннаставним активностима, Весна Ристић, наставник физичког васпитања, изложила најважније резултате из области спорта, а Сања Новаковић, педагог школе, говорила о међусекторској сарадњи са институцијама, организацијама и привредом.

Уз уводну реч и историјат школе, „Ретроспективу “ на више од 300 страница чини пет поглавља акцентованих за период од 2010. до 2020. године: Такмичења, Школске манифестације, Ђачке екскурзије и стручне посете, Матуранти и Запослени, а све је богато илустровано фотографијама и прецизним подацима који дају целовиту слику поткрепљену мноштвом имена, детаља, резултата…

 

Свечани скуп на коме је представљена публикација била је прилика да директорка Сибинка Живановић уручи захвалнице. Оне су припале Саши Павловићу, градоначелнику Пожаревца у чијем одсуству ју је преузео Славиша Алексић, заменик градоначелника,  Велиши Јоксимовићу, руководиоцу Школске управе Пожаревац и Луки Шешуму, пензионисаном директору Економско-трговинске школе Пожаревац. 

При окончању промоције поздраве и честитке градоначелника Саше Павловића, пренео је Горан Несторовић, члан Градског већа задужен за просвету.

Током презентације монографије, на сцени су емитовани кадрови филма снимљеног поводом 170 година Економско-трговинске школе Пожаревац.

(Опширније у недељнику “Реч народа)

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content