У јеку сезоне купања на базену и рекама  Завод за јавно здравље Пожаревац испитује исправност вода на купалиштима у Браничевском и Подунавском округу.

Највећи број купача у Пожаревцу расхлађује се на градском базену, а анализе воде,  која је узоркована 26. јуна, показале су да је вода у базену сасвим безбедна за купање.

 

Др Светлана Новаковић

Специјалиста хигијене из ЗЗЈЗ Пожаревац др Светлана Новаковић истакла је да је вода на већини природних купалишта исправна.

-Костолчани се  могу купати на „Топољару“,  јер је према анализи од 18. јуна, ова вода исправна за купање, уз препоруку обавезног туширања. Иста препорука дата је и за воде на градиштанској, затоњској и пожаревачкој  плажи, које, као и костолачка, припадају  водама између  друге  и  треће класе. Према анализама од 21. јуна безбедна  је и вода из Сребрног језера. Што се тиче купалишта Шалиначко језеро у Смедереву , вода је узоркована 20. јуна и препоручује се за купање и рекреацију, уз обавезно туширање након купања, рекла је Новаковић.

Када је реч о плажи Југово у Смедереву , она се према узорцима од 20. јуна не препоручује  за купање и рекреацију.

– За купалишта  на  реци Млави,  у Петровцу  и Малом Лаолу, одакле су узорци узети  26. јуна, резултати се  очекују 4. јула, потврдила је др Новаковић.

У ПОЖАРЕВЦУ И КОСТОЛЦУ                    

Пијаћа вода здравствено безбедна

Вода за  ЈКП  „Водовод и канализација“ за Пожаревац и Костолац узоркује се  шест пута месечно на  11 тачака. Вода за пиће у Пожаревцу, према последњим анализама,  била је здравствено безбедна, а резултати узорковања од 28. јуна очекују се 4. јула.

Докторка Новаковић се осврнула на недавну неисправност воде у Костолцу:

-Вода са изворишта Ловац у Костолцу  узоркована је 18. јуна и здравствено је безбедна за Костолац, Петку, Кленовник и Стари Костолац. Последње узорковање изворишта Млава је било 25. јуна и резултати су добри, али морамо поновити анализе, како би се вода са изворишта Млава прогласила  здравствено безбедном.

 

                                      И.Р.   

Share.
Leave A Reply

Skip to content