2018-06-08T08:39:37+02:00 8. јуна, 2018. 08:39 |

Изазов даровитости

            Никола Ђокић је матурант Природно-математичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакaо се изузетним школским успехом и посебним интересовањима за математику и физику. Учесник је такмичења из ових предмета, а највиша награда му је треће место на Државном такмичењу из математике. Учествовао је у манифестацији „Ноћ истраживача“, а показао се и као млади истраживач у оквиру Секцији за примењену физику и електронику у области прављења робота, који решава Рубикову коцку, и конструисања 3D штампача.

У математици и физици  посебно га привлачи апстракција, филозофирање, покушаји схватања нечег непојмљивог. Истиче да га уопште, привлаче ствари са којима има проблеме да их разуме. „Та мистерија ме интригира и онда покушам да разумем то нешто. Компјутери су нешто што ме је увек занимало. Развој апликација и система, интернет безбедност и производња техничких уређаја су послови којима бих хтео да се бавим“

За себе каже да је „радознала и помало чудна особа која ће увек помоћи“, а родитељи наглашавају да су његове особине доброта и интелигенција. Воли да учи самостално откривајући правила и примењујући их на конкретне случајеве. Привлаче га техника и технологија. Воли да се дружи и да са другарима игра друштвену игру Dungeons & Dragons. Хоби му је решавање Рубикове коцке, пен спининг, развој оперативних система базираних на Андроиду. Радо чита стручну литературу у области рачунара. Личност која га занима је Никола Тесла. Добро говори енглески језик, који је учио користећи интернет, гледајући фимове и играјући видео игрице.

Себе у наредних неколико година види као особу, која има јасне циљеве у каријери и животу,  и снагу да их достигне.

                                                                               Живкица Ђорђевић, педагог 


   

„Никола Ђокић, ученик Природно-математичког смера Пожаревачке гимназије је и у претходним разредима на општинским и окружним такмичењима постизао успехе, али своју пуну зрелост и највећи успех остварио је у четвртом разреду.  Никола је на овогодишњем  Републичком такмичењу из математике освојио трећу наградуи тако стекао право уписа на техничке и Математички факултет без полагања пријемног испита.Такође се ове године пласирао на финално Међународно такмичење „Кенгур без границе“. Оно што га , по мом мишљењу, издваја од других јесте да своје знање не чува само за себе већ га несебично дели са другима. Никола је скроман, ненаметљив, иако није имао жељу да доминира то није могло да се избегне јер он једноставно јесте доминантан у одељењу, а и један је од најистакнутијих ученика у овој генерацији. Сматрам да ће Никола сав свој раскошан таленат тек развити, у окружењу које га очекује на Електротехничком факултету и верујем да ћу бити поносна што сам учествовала у његовом образовању.

          Било ми је задовољство да радим са овим младим човеком који је већ и сада зрела и јако стабилна личност што је једнако  важно као и сав његов математички и технички таленат“.

                    Миланка  Мојсиловић, професорка математике


         „Ентузијазмом којим зрачи Никола говори да се не ради о просечном ученику,  а способност да самосталним радом прошири своје знање преко граница школског програма то и потврђује. Смиреност и систематичност, којом он то постиже, просто плене.  Резултати у пројектима школске Секције за примењену физику и роботику овом младом човеку отварају врата ка лепој будућности испуњеној креативним радом и задовољством“.

                                         Милан Алексић, професор физике