2018-06-10T09:06:25+02:00 10. јуна, 2018. 09:06 |

Изазов даровитости

Јован Пиргић је матурант Природно-математичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакaо се изузетним школским успехом и интересовањима за физику, географију, историју и француски језик. Учествовао је на такмичењима из ових предмета и освојио је на републичком нивоу похвалу из физике и француског језика и треће место из географије. Из географије се ове године пласирао за међународно такмичење – Балканијаду.

Опробао се у литераном стваралаштву освојивши другу награду на литерарном конкурсу поводом Дана Светога Саве. Жели да студира електротехнику и себе види као инжењера ЕР-енергетика. Највише би волео да се бави истраживачким радом.

О себи каже да воли да упознаје нове пределе, песме, људе, начине размишљања. Интересује га природа, посебно како функционише као целина. „Физика ми је омиљена, зато што је то свеопшта наука. Математику видим као физику ма ког објекта… Волим еволуциону биологију и хуману генетику. Из географије бих волео да сазнам о развоју Земљине коре и ресурсима. У језицима тражим нове начине размишљања поређењем граматика разних језика. Задатак филозофије је да покаже што више могућности, уметности да их прикаже, науке да открије… Зато ценим све ове области, али волим физику као најдетаљнију без детаљисања“. Жели да свет око себе посматра кроз што више могућности да би га што приближније разумео. Родитељи истичу да је „вредан, скроман, упоран, паметан, оштроуман, у појединим тренуцима духовит“ и да су још пре Јовановог поласка у школу, запазили посвећеност математици и географији.

 У слободно време чита, слуша музику, гледа филмове, трчи.  Пише приче на француском и песме на енглеском језику, углавном авантуристичке, фантастичне, надреалне или емотивне тематике.

                                                  Живкица Ђорђевић, педагог   


Jован је индивидуалац, занимају га највише природне науке. Има одговоран однос према себи и другима, спреман је да преузме ризике и сноси последице својих одлука. Укључује све своје капацитете за решавање било ког проблема, проблеми га мотивишу. Прошле године је освојио друго, а ове прво место на државном такмичењу из географије“.

                                          Предраг Кордић, професор географије


          „Ученик може бити одличан, може поседовати много знања и може знати да га употреби, али када ученик непрекидно нешто истражује, записује, промишља и повезује, онда је ерудита у зачетку. Такав утисак сам стекла о Јовану Пиргићу у току школовања. Кренуо је са испитима за ДЕЛФ дипломе у другом разреду, ниво А2 и положио са готово максималним бројем бодова. У трећем са Б1 и у четвртом за последњи ниво у школи, Б2. Испитивачи су били одушевљени његовим излагањем и његовом елоквенцијом.То се поновило и на Државном такмичењу из страних језика где је освојио пето место и похвалу, али је испитиваче одушевио ширином приступа теми на усменом. Тако су моје примедбе Јовану да се усредсреди на тему или да слуша шта причамо, а не да  нешто непрекидно записује, постале неосноване. Јован је ученик широког спектра коме је у фокус интересовања ушао и Француски језик и надам се да ће тако остати и у даљем школовању“.

          Слободанка Обрадовић, професор француског језика