2018-04-09T08:11:59+02:00 9. априла, 2018. 08:11 |

ИЗАЗОВ ДАРОВИТОСТИ

Марко Ђорђевић је ученик четвртог разреда природно-математичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакaо се изузетним школским успехом и посебним интересовањима за математику, информатику и физику. Учествовао је на такмичењима из математике и информатике. На Републичком такмичењу из математике освојио је трећу награду и на  тај начин стекао право да без пријемног испита упише Електротехнички факултет у Београду. За себе каже да је маштовит и отворен за нове ствари.

– Волим летење, сликање по ноћном небу, све врсте манипулације објектима, игре, сарказам, егзотичну музику, добар филм, целодневно нервирање око оног једног сићушног дела кода која не ради како треба, каже Марко.

Родитељи истичу да га карактеришу одговорност,посвећеност,даровитост идруштвеност, тесматрају да се ученику пружа најбоља подршка у школи кроз додатну наставу, учешће на такмичењима и у школским пројектима.

– Веома је радознао и има бројна интересовања.  Највише  воли да учи сам, кроз практичан рад, а учење у групи по њему је „чисто бацање времена“. Најефикасније учи када добије налет инспирације да створи нешто ново јер најефикасније учим кроз рад. Са лакоћом учи било шта што се на тестовима испитује решавањем задатака.

 

„Марко Ђорђевић је млад човек изузетних способности, великог спектра знања и посебног интересовања за математику, техничке науке и примену физике у пракси. Карактерише га велико самопоуздање, способност да проблеме сагледа у целини, преузме иницијативу и одговорност,  а креативне и напредне идеје реализује кроз нове пројекте. Марко je редовно учествовао на такмичењима из математике.  Најзначајнији резултати су две треће награде на Државном такмичењу  у трећем  и четвртом разреду на основу којих је ослобођен полагања пријемног испита за упис на факултет.  У другом разреду, као члан  школског тима, остварио је четврти резултат у појединачној конкуренцији,  за који је добио трећу награду и на тај начин је значајно  допринео освајању другог места Пожаревачке  гимназије на екипном такмичењу средњих школа Републике Србије. У трећем разреду је освојио и прво место на Окружном такмичењу из информатике, а на Државном такмичењу је добио похвалу  за остварен резултат.

Марко поседује вансеријске вештине и красе га позитивне карактерне особине. Радо дели знања са другима и увек проналази решења.  Веома је заинтересован за нова достигнућа у домену високе технологије. Као члан тима Пожаревачке гимназије освојио је награду на такмичењу “Мој Лего робот” и тиме покренуо низ активности у циљу развоја роботике у нашој школи.Учествовао је у реализацији јавног часа физике чији је циљ био промоција пројеката секције, отворених врата за ученике осмих разреда као и на манифестацији  “Ноћ истраживача” у Пожаревцу.   Данас је Марко лидер у најмлађој секцији школе, Секцији примењене физике и електронике. Марко Ђорђевић на изузетан начин промовише науку и репрезентује Пожаревачку гимназију“.

Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике

  и     Зоран Глигоријевић, професор математике

 

 

Овај талентовани младић сматра да би у школи требало да буде много мање теорије и много више практичног рада.

-Данас живимо у времену када нам је доступна огромна количина знања, те уопште није тешко наћи оно које човека занима. Ако ученик жели да учи о нечему што га интересује поред школских предметаучиће ван школских обавеза. Једини проблем који може да се има при томе је недостатак слободног времена.

У школи је Марко члан секције за роботику, жели да се бави рачунарима и електроником, а ваншколе члан јеПараглајдинг клуба „Бели орлови“ у Пожаревцу. У области литературе најрадије чита фантастику, допада му се Толкин, прати сајтове GitHub, Youtube, Pirate Bay. Говори енглески језик.

Његова животна филозофија је: Човек не треба да гледа у будућност, већ да живи у садашњости.

Живкица Ђорђевић, педагог