изазовЕма Величковић је ученица четвртог разреда природно-математичког смера.Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакла се изузетним школским успехом и посебним интересовањима за биологију.  Највећи успех из домена такмичења јој је пласман на Републичко такмичење у другој години. У трећој години била је полазник у Истраживачкој станици Петница у Петници.

Њена  интересовања за  биологију су још из основне школе када је открила лепоту овог предмета и сопствену склоност да се њиме бави. Заинтересована је за садржаје ван школског програма, посебно за резултате истраживања из области биомедицине и молекуларне биологије. Наглашава да учењу биологије приступа кроз „интерактивне облике  учења као што су прегледање ју-тјуб канала из домена природних наука“. Током учења прави мапе ума/схеме, које убрзавају процес усвајања информација, а и чине учење занимљивијим.

Поред биологије, блиска јој је и хемија. Филозофију сматра науком која је у присној вези са сваком науком и из које доста корисних и занимљивих информација може да усвоји. Уз науку је интересује и уметност. Некада јој је хоби било цртање. Сада је посебно испуњавају спорт и читање занимљиве литературе. Била је више година члан Кошаркашког клуба ,,Пожаревац“ и редовни  члан кошаркашке секције у школи.

Као  члан астрономске секције  учествовала је у  пројекту ,,Плутон вишезначна планета“. Говори енглески језик, разуме македонски  и помало италијански.

За себе каже да је увек отворена за сарадњу у било којој активности. Воли да учи самостално и у групи. „Волим када у групи влада тимски рад, што ми даје назнаке да имам у себи спортског духа. По природи сам вечити оптимиста“. Родитељи истичу да је упорна, марљива, одговорна до крајњих граница, а изнад свега хумана.

Својим вршњацима и млађим генерацијама поручује:,,Будите упорни у свом раду, никада се не предајте и будите бескрајно радознали у областима које вас интересују.“

Себе види као студента медицине и наглашава: „Велика ми је жеља да се бавим научно-истраживачким радом, али пут до тог занимања је трновит и треба још више да усавршавам своја знања из области молекуларне биологије. Зато желим да се специјализујем за онколога из каријерних, али и породичних разлога и зато што волим да помажем другима“.

                                                                                                                                                                 Живкица Ђорђевић, педагог

        „Емин рад пратим све време од њеног доласка у Пожаревачку гимназију, пре свега као одељењски старешина. Речита је, радознала, воли да учи, чита и истражује. Поседује изузетан ниво знања и вештина које превазилазе редован програм природно-математичког смера . Лако и брзо овладава новим техникама учења и успешно их примењује. Тражи додатне информације и тумачења. Способна је да се дубоко концентрише и дуготрајно посвети задатку. Има много радне енергије и ентузијазма. Интензивно опажа и реагује на ствари у оквиру одељења и дубље их преживљава од других ученика. Уме да се наметне својим знањем и позитивним ставом, те често преузима улогу вође и организатора. Нарочито је активна у подршци слабијим ученицима кроз вршњачко учење. Ема је најјача карика у тимском раду. Као предметни професор бих похвалила њену искрену радозналост када је физика у питању и истакла Емин велики допринос реализацији пројекта “Плутон-вишезначна планета” ,  који је презентован као јавни час у Пожаревачкој гимназији. Потпуно сам сигурна да ће Ема успешно остварити своје амбиције, како у приватном животу, тако и на професионалном плану“.

                                                                                                                        Маја Јовановић Глигоријевић, професор физике,           

                                                                                                                                               одељењски старешина

    „Ема је врло радна, заинтересована за биологију и друге природне науке. Успоставља добру корелацију између предмета. Радо учествује у пројектним активностима и на јако леп начин их јавно презентује. Велико је задовољсво имати ученика попут Еме“.

                                                                                                                                                     Мирјана Адамовић,

                                                                                                                                                професор биологије


Позивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију пројекта „Изазов даровитости“. Учествујете у награђивању  ученике изузетних способности.  Донацију можете уплатити  на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије:  180 -1371210037261-07 за пројект “Изазов даровитости“


Share.

Comments are closed.

Skip to content