2020-07-06T13:17:54+02:00 6. јула, 2020. 13:17 |

Изазов даровитости: Лазар Огњановић

Лазар Огњановић је матурант Пожаревачке гимназије на природно – математичком смеру. Посреди је момак који себе описује као добру и друштвену особу, али више воли да о њему говоре његови поступци и људи који би о њему говорили из сопственог искуства. Родитељи га описују као вредног, прилагодљивог, скромног, веселог и дружељубивог. 

Његова интересовања за школске предмете су разноврсна, од билогије и хемије преко географије до физичког васпитања. Највише га занима проучавање људског тела, начин његовог функционисања, као и реакције људи  у односу са другим људима.  Лазар је географију заволео одмалена и пред спавање је волео да гледа у атлас. Бављење спортом заволео је јако рано, док је биологију и хемију заволео касније, у тренутку када се запитао како функционише људско тело и како се и због чега дешавају одређени процеси.

Током школавања у Пожаревачкој гимназији такмичио се из географије од првог разреда, али је највећи успех постигао у трећем разреду и као матурант. Пласманом на државно такмичење у трећем разреду и освајањем друге награде пласирао се и на Међународну географску олимпијаду на којој је освојио друго место и сребрну медаљу. Као матурант Пожаревачке гимназије такође се пласирао на државно такмичење, али је због пандемије такмичење изостало. 

Професорка географије Тијана Илић:

„Још у првој години гимназије Лазар се истакао изразитом географском писменошћу. Његова спсобност да брзо учи, памти и лако решава проблеме, помогла ми је да код Лазара препознам даровитост, али да и даље развијамо географски потенцијал у складу са његовим интересовањима и мотивацијом коју је имао. Драгоцено искуство и доста прилика за истраживање, искуствено учење, решавање проблема и такмичења, свакако су допринели целокупном успеху из кога смо заједно учили и научили да су овакви ученици благо које имамо. Несумњиво је да ће овакав млад и креативан човек, са свим својим капацитетима и даље постизати изванредне резултате у животу. Желим му успех и сигурна сам да ћемо га с поносом увек помињати.“

У школе би увео часове на којима би се повезивала знања из више предмета на одређену тему како би се она сагледала са више аспеката и олакшала учење. У исто време верује да би сарадња професора око исте теме значила ученицима да квалитетније и из различитих углова сагледају неки проблем. У том духу Лазар каже да би волео да учи о физичкој активности са аспекта физике и хемије,  односно о томе како ове науке објашњавају процесе који се дешавају док се бавимо спортом.

Одељењски старешина и професорка рачунарства и информатике Хелена Јовановић:

„Лазар је ученик са израженом способношћу логичког размишљања, захваљујући којој успева да са лакоћом решава проблемске задатке из различитих области. Током гимназијског школовања остварио је запажене резултате на такмичењима из географије, а највећи успех је сребрна медаља на међународном такмичењу из географије. Постигао је изизетан успех,  али без обзира на то, сматрам да су његове могућности много веће. Лазар је скромна и ненаметљива особа, искрен и добар друг. Жeлим дa гa и у будућности пoкрeћу рaдoзнaлoст и пoзитивна енергија и да у потпуности искористи и даље развија своје интелектуалне капацитете. Верујем да ће у ономе што представља његов избор, бити веома успешан и да ће остварити одличне резултате.“

Драган Огњановић, Лазарев отац, каже да су се још на предшколском узрасту видела његова интересовања јер је доста времена проводио листајући енциклопедије. Такође, истакао је да су га одувек подржавали, похваљивали и помагали му да напредује и развија се у својим пољима интересовања.  За родитеље је такође важно то да је Лазар у свим периодима одрастања имао и стицао нове пријатеље и да и даље негује и чува своја пријатељства из раног детињства.

Лазар себе види као будућег студента Медицинског факултета у Београду и као особу посвећену својим пријатељима и породици. За своју школу, Пожаревачку гимназију, каже да је врло перспективна и пуна могућности, као и да брине о будућности својих ђака и да се за њу залаже.