Марија Дом ученица је четвртог разреда природно – математичког смера Пожаревачке гимназије. Током школовања, постигла је највише успеха у области матерњег језика, упркос чињеници да је велики заљубљеник у природне науке: физику, хемију и математику. 

Марија је у првој година гимназије била такмичар на државном такмичењу из српског језика и књижевности, у другом и трећем разреду је на државном такмичењу „Књижевна олимпијада“ освојила прва места и са лингвистичком секцијом Пожаревачке гимназије другу државну награду 2019. године. И поред низа великих успеха на државним такмичењима, Марија бављење матерњим језиком сматра хобијем и лепим дружењем.

За себе каже да је савесна и одговорна, на први поглед стидљива и не толико друштвена, али када добро процени и упозна друге особе, у потпуности је другачија, отворена, весела и комуникативна. Такође, свесна је и своје особине на коју није посебно поносна – тврдоглавост.

Маријин отац, Зоран Дом, каже да је Марија упорна, истрајна, стрпљива и врло мотивисана за ствари које је интересују. Не воли да губи и успеси су јој велики подстицај за даљи рад.  Додатну  образовну подршку и учешће у школским пројектима, коју је имала у гимназији, такође сматра веома значајним за Маријине резултате и успехе.

ОДЕЉЕНСКИ СТАРЕШИНА И ПРОФЕСОРКА МАТЕМАТИКЕ ИВАНА БАРЛОВ:

„Марија је ученица која би се могла окарактерисати као прави гимназијалац. Свестрана, вредна, одговорна, непосредна, радознала, скромна. Могла бих наставити са набрајањем али Марију треба упознати, треба са њом радити, разговарати, слушати њена размишљања и ставове. Имала сам то задовољство да јој предајем четири године, али и да је боље упознам као одељењски старешина. Сматрам је не само квалитетним учеником, него и квалитетном особом. Сигурна сам да ће својом упорношћу и истрајношћу имати пуно успеха у даљем школовању и веома сам поносна на то што сам имала удела у њеном образовању.“ 

Марија са лакоћом учи све што има везе са рачуном, бројевима, уметношћу и музиком. Физика и математика су за њу посебне науке због питања којима се баве и због повезаности њихових садржаја, као и због принципа логике којом се користе.  Најлакше учи сама, како каже, у своја четири зида, али воли и рад у мањим групама, где свако може допринети ефикасности рада и повољном резултату. Детаљно проучава школско градиво и није присталица површног учења. У учењу јој помаже  визуализација, црта шеме да би лакше запамтила и брже научила садржаје учења.

Ваншколске активности везане су јој за музику, фолклор и певање, дугогодишњи је члан ГАНИП – а. Воли да трчи и проводи време са пријатљима и породицом. Цртање сматра својим хобијем још од раних дана. Марија воли да чита, омиљени жанрови су јој научна фантастика, трилери и драме. Ужива и у праћењу телевизијских емисија „Потера“, ,,Слагалица“, ,,24 минута са Зораном Кесићем“, ,,С Тамаром у акцији“… 

Кад би могла да промени начин учења, у школе би увела предавања путем филмова, које би припремали насатавници, али и ученици. Залагала би се за вршњачко учење, где би ученици који су савладали материју помагали онима који из неког разлога заостају. Према њеним речима, тако би се боље упознали са онима са којима можда нису имали контакт, градили пријатељства, а у исто време помогли некоме. Своје вршњаке могла би да научи како да организују и лепо распореде своје време, тако да постигну све што им је на уму. Организација је по Марији важан фактор успеха за сваког човека, а не само ђака.

ПРОФЕСОРКА ФИЗИКЕ ЗОРИЦА АЛЕКСИЋ: 

„Оцене и награде су бројке и подаци који говоре сами  за себе. Оно што не може стати у овај формат, јесте благо Марије Дом, то су њене врлине и њена дела. Особине да истанчано раздвоји битно од небитног, постави приоритете, али води рaчуна и о ситницама. Велико срце  и самосвесност, љубав према свету који је окружује, одлучност и храброст да изнесе  свој став, мали је број врлина које можемо на брзину побројати. Увек спремна на сваки изазов, ведра и насмејана, у таквом ће ми сећању остати. Божји дар! У њеном даљем школовању бићу препоносна на њу. Како се она уткала у моју душу, с поносом ћу делити њене успехе и срећу и надати се да је делић мене ту негде…“ 

О својој школи каже: „Пожаревачка гимназија је школа коју вреди уписивати, не само због огромне количине знања коју пружа својим ученицима и припрема их за кључни период у школовању, већ и због вредности које стичемо током четворогодишњег боравка у њој. Првенствено мислим на добру организацију и распоређивање обавеза, свест о томе да се мора уложити доста напора да би се нешто постигло, као и квалитетну сарадњу са наставним кадром, радно окружење и дивне пријатеље.“

Марија би волела да постане инжењер у области електронике, енергетике и телекомуникација и себе види као студента Факултета техничких наука у Новом Саду, окружену паметним младим људима.

Марија Костић, школски педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content