Marin aStokicМарина Стокић је ученица четвртог разреда природно-математичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакла се изузетним школским успехом, посебним интересовањима за математику и природне науке:  биологију, физику и хемију. У овим наукама  јој се допада „што описују све што се око нас дешава и што се доста ослањају једна на другу“. На Државном такмичењима из биологије освојила је прво место у трећем разреду и тиме је стекла право да не полаже биологију на пријемном испиту.

Ове године учествовала је на математичком такмичењу „Мислиша“ где је добила похвалу. У првом разреду гимназије учествовала је на Државном такмичењу из латинског језика.

           Себе описује „као одговорну и упорну особу која има широк спектар интересовања, највише везаних за науку“. Љубав према науци осетила је још у детињства. „Као мала увек сам се питала како функционишу различите природне појаве и процеси који су се одигравали око мене. Кроз школу сам схватила да одговоре на ова моја питања могу да ми дају само природне науке. Научила сам да не правим строгу границу између наука, већ да скупљам по мало знања из сваке како бих на крају добила комплетну слику о некој појави“.

Од страних језика разуме и говори енглески и француски. „Учим их у школи, али највеће знање сам стекла преко филмова и музике. Додатно знање француског сам стекла учествовањем на такмичењу у основној школи и полагањем испита Delf. Веома добро разумем и шпански. који сам још као мала научила преко серија“.

Посебно задовољство су јој дуге шетње и време проведено са животињама. Истиче „често шетам свог пса или одем до хиподрома да гледамимазим коње“.

Својим вршњацима са којима се радо дружи поручује „да буду истрајни у ономе што желе и да их само јака жеља и упорност могу довести до остварења циља колико год пут пред њима изгледао трновит“. Родитељи наводе да су њене особине „искреност, скромност, доброта, одговорност“ и наглашавају да су јако поносни на Марину, „не само као ученика него и у свим другим једнако важним сферама живота“. Себе види као успешног студента техничког факултета.

                                                                                      Живкица Ђорђевић, педагог


 „У блиској сарадњи са Марином, у својству предавача, истичем да показује висок ниво одговорности, ентузијазам и интересовање у раду, проблемским задацима приступа критички. Веома је радознала, упорна и систематична у изради својих задатака. Лако учи и јако брзо схвата суштину градива које се обрађује на часу“.

Александра Момчиловић, професорка биологије  


„Марина је показала велико интересовање за француски језик чим је дошла у Пожаревачку гимназију, будући да је исто такво интересовање гајила и у основној школи. Доласком у гимназију, не  само да је била најактивнија на часу у свом одељењу  и не само да је исказивала највише знања,већ је одмах хтела да сеукључи у програм DELF scolaire. У првом разреду је положила ниво А1 са 99 поена, што је најбољи резултат икада у нашој школи. Наставила је сa испитима за DELF  дипломе за нивое А2 и B1 у другом и трећем разреду. Ове школске године је веома успешно представила поезију Милене Павловић Барили, писану на француском језику на вечери посвећеној њеној поезији у Галерији Барили. Маринино познавање француског језика је изузетно, али су превагнуле природне науке када су студије  у питању, надам се и сигурна сам да ће она, и поред тога, наставити да хода са француским језиком у свом даљем животу. Bonne chance Mарина!“

Слободанка Обрадовић,

професорка француског језика


Позивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију пројекта „Изазов даровитости“. Учествујете у награђивању  ученике изузетних способности. Донацију можете уплатити  на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије: 180 -1371210037261-07 за пројекат “Изазов даровитости“.


Share.

Comments are closed.

Skip to content