2017-04-15T22:53:10+02:00 15. априла, 2017. 22:53 |

Изазов даровитости: Сара Лукић

Sara LukicСара Лукић је ученица четвртог разреда друштвено-језичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакла с еизузетним школским успехом и посебним интересовањима за филозофију . На Српско јфилозофској олимпијади, ове школске године, освојила је треће место и бронзану медаљу. Учествовала је у школским активностима – квиз знања за Дан школе на енглеском језику. Говори немачки, енглески и влашки.

За себе каже: „Влашки ми је други матерњи, па га учим од малена, док сам немачки и енглески учила од пете године, спонтано. Након освојеног другог места на републичком такмичењу из немачког језика у осмом разреду, добила сам стипендију за месец дана боравка у Немачкој, где сам посетила разне градове, а у Алтдорфу, Баварској, похађала и њихову гимназију, где сам додатно унапредила говорне способности“.

Родитељи је описују следећим речима: искрена, вредна, борац за људска права.

О својим интересовањима истиче следеће: „Највише ме занимају филозофија, књижевност, социологија, устав и права грађана, историја, али и тренутна збивања у друштву, нова научна открића…“ Ове науке јој помажу  потпуније сагледавање друштва као целине, али и појединаца. Кроз њих успева да сагледа стварност, добијеодговоре на „неодговорена питања“ и проучава различита тумачења истих проблема. Воли да врши упоређивање разних епоха у прошлости, учи о њима, али и да решава проблеме који постоје данас. Посебно је инспирише борба против дискриминације.Своја интересовања проширује похађањем секције за примењену филозофију и критичко мишљење. Друштвене науке и језици јој „иду лако“,  брзо их усваја и повезује.

Воли да учи сама, читањем што више литературе, самосталним истраживањем, писањем.

Сарин хоби је  фотографија.

Родитељи су јако поносни на њу, веома задовољни њеним успехом, развојем и напредовањем. Пружају јој подршку и наглашавају да би желели  да се развија „у младу особу пуну знања, широких видика и емпатичности“.

Себе у наредних неколико годинавидикаодруштвено ангажовану, амбициозну и успешну. Животни  циљ није тачно дефинисала. Поред писања, волела би  да помаже људима и бори се за равноправност свих.

                                                                                                                                    Живкица Ђорђевић, педагог


Сарафилозофске и научне проблеме разматра критички и методично показујући високе аналитичке и интерпретативне вештине. Њени филозофски есеји резултат су упорног рада, експериментисања са различитим приступима, критичке саморефлексије и самокорекције – вероватно је то разлог из кога су стручни и читљиви у истовреме.

Милош Јеремић, професор филозофије


Сарић… лепотић… паметнић… добрић… Јефимијић. То су речи које звоне у мом уму кад помислим на њу. Још у првој години гимназије сам је дубоко доживела, јер се није застидела када сам упитала: „ Ко од вас може да ми помогне око звука влашког језика? Ко од вас може да ми помогне да још нешто научим?“ Сара је била прва која се јавила и после кратког времена проследила ми аудио, изузетан, за мене чудесан.

Сарић је (опростите ми што је тако зовем, одмила је) још једна од предивних младих људи које сам срела захваљујући раду у просвети… Све се у њој стекло, баш како треба, само даjoj још живот и оно неизрециво буду наклоњени, и биће добро.  Посвећена, радна, стрпљива, интелигентна, храбра, духом и телом лепа… то је мој Сарић.

За крај, и њу (као и Мину претходно), описаћу цитатом иако цитати нису моје речи, али у овим случајевима јесу за оне којима то значи (опет ћу цитирати Марка Аурелија):

Мало је потребно за срећан живот; све је у теби, у томе како мислиш.

То је моја Сарић…

Весна Милић, професор српског језика и књижевности, одељењски старешина


Позивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију пројекта „Изазов даровитости“. Учествујете у награђивању  ученике изузетних способности. Донацију можете уплатити  на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије:  180 -1371210037261-07 за пројект“Изазов даровитости“