НАЦИОНАЛНИ САВЕТ СЛОВЕНАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Попис становништва, домаћинстава и станова у Републици Србији предстоји од првог до 31. октобра, након одлагања због епидемије изазване вирусом SARS CoV-2. 

Представници Националног савета словеначке националне мањине позивају сународнике по пореклу да се изјасне у складу са националном припадношћу. 

Саша Радић

Члан Извршног одбора Националног савета Словенаца Саша Радић истиче да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог РС саопштило да ће 26. септембра почети кампању „Сви ми, заједно, чинимо Србију“, чији је циљ охрабривање припадника националних мањина да учествују у предстојећем попису.

– Kампања се састоји од флајера и постера на српском и 19 језика националних мањина. Флајери су достављени саветима националних мањина и требало би да буду дистрибуирани и у новинама, на језицима националних мањина, додаје Радић и наставља: 

– Број становника који се изјасне као припадници одређене националне мањине утиче и на број чланова националних савета. Национални савет словеначке националне мањине броји 15 чланова.

Подсећамо и да је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, 5. септембра, донела Одлуку о расписивању избора за чланове националних савета националних мањина, који ће бити одржани 13. новембра текуће године.

– Овим путем позивамо све припаднике словеначке националне мањине који живе на територији Града Пожаревца и Градске општине Kостолац да учествују у предстојећем попису становништва и да се слободно изјасне о својој националној припадности, јер се тиме, између осталог, подиже капацитет за остваривање права словеначке националне мањине у Србији, истиче испред Националног савета влашке националне мањине Саша Радић.

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content