2017-10-16T09:36:28+02:00 16. октобра, 2017. 09:33 |

ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА И ГРАФИКА ЈЕДНОГ ОД НАЈЗНАЧАЈНИX СВЕТСКИХ УМЕТНИКА: Пикасо cтигао у Пожаревац

У Галерији савремене уметности у Пожаревцу, отворена је изложба цртежа и графика најдоминантијег и најутицајнијег уметника прве половине 20. века Пабла Пикаса, коју је Народни музеј организовао уз помоћ куће „Visconti Fine Art“ и Средњоевропског културног центра из Новог Сада. У име Народног музеја, госте је поздравила кустос Марина Радосављевић, подсећајући да је Пикасо био икона уметности 20. века, харизматичан уметник и човек који је током живота стекао универзално признање и велико богатство за своја угледна уметничка достигнућа.

Михаило Несторовић, продуцент изложбе изразио је задовољство што се Пожаревац организацијом ове изложбе сврстао у породицу преко 30 градова у којима су до сада приређене овакве поставке са надом  да ће зидове пожаревачких галерија красити дела Салвадора Далија, Енди Ворхова, Мироа, Тапиеса и других светских мајстора.

Изложбу  цртежа и графика Пабла Пикаса отворио је Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, истичући:

– Ми, Пожаревљани, двојако схватамо обележавање Дана ослобођења: сваког 15. октобра окупимо се око споменика оних који су пали за слободу, али се такође захвалимо и онима који данас живе и својим делима оплемењују слободу у којој данас уживамо. Тако треба и схватити нашу одлуку да у октобарске свечаности уврстимо и овакве културне догађаје који славе живот, и чине га свима нама лепим и занимљивим. Култура јесте универзална вредност, али је и показатељ вредности сваког друштва понаособ – државе, народа, града.

Изложени Пикасови радови потичу из колекције Живе Шкодлар Вујић и Лазара Вујића, док ће Пожаревљани имати прилику да до 7. новембра ужувају у овом јединственом уметничком доживљају.

Влада Винкић