2017-07-20T09:18:02+02:00 20. јула, 2017. 09:18 |

Изложба Историјског архива Пожаревац на Палићком филмском фестивалу

filmovi koje smo voleliУ оквиру Фестивала европског филма «Палић 2017.» Историјски архив Пожаревац поставио је у Галерији отвореног универзитета изложбу „Филмови које смо волели“. Реч је о изузетној збирци филмских плаката југословенског филма која обухвата период од 1947. до 1980. године, насталој ангажовањем и дугогодишњим прикупљањем од стране господина Благоја Чкоњевића.

Вреди поменути да је ово дванаесто представљање изложбе Историјског архива Пожаревац која је настала 2011. године поводом века југословенског филма. Аутори изложбе и каталога су Драгана Милорадовић, Горан Митић и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац која очекују да изложба гостује и у Хрватској и Словенији. Иначе, изложбу „Филмови које смо волели“, која је  јединствена збирка филмских плаката и рекламног материјала, прати и њен дигитални облик чију израду је омогућио син Благоја Чкоњевића Марко.

Овом приликом подсећамо да је приликом промотивног представљања изложбе „Филмови које смо волели“ у Савременој галерији у Пожаревцу, пре шест година, њеном отврањају присуствала легенда југословенског филма, почивши глумац Велимир Бата Живојиновић.