2020-09-01T23:21:13+02:00 2. септембра, 2020. 06:45 |

Изложба скулптура у Палати Голубачке тврђаве

Полазећи од идеје да реконструкција односно конзервација културног наслеђа – споменика културе треба да пружи добро организоване услове и могућности посетиоцима да доживе и разумеју наслеђе и културу из прве руке у Друштву за развој туризма „Тврђава Голубачки град“ сматрају да и презентација Тврђаве треба да олакша разумевање и уважавање значаја читавог простора на коме се налази Тврђава као и њене историјске судбине и то на правичан и приступачан начин.

Отварањем изложбе „Обновимо Маглич“ и концерта Марте Благојевић и квартета „Мист“ почела је реализација културног програма под називом „Нове приче“.

У Палати Тврђаве Голубачки град отворена је и изложба вајара Ђорђа Аралице под називом „Тower hat“, која обухвата скулптуре у облику шешира од ланаца и кофера од вареног метала.

Ђорђе Аралица

Ђорђе Аралица је рођен 1963. године у Оточцу. Дипломирао је вајарство на ФЛУ у Београду. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а са статусом самосталног уметника. Ради у различитим медијима: теракоти, металу и камену.
Његово уметничко интересовање је у домену истраживања међуодноса скулпторалне форме, медија и простора, као и честе супротстављености уметности скулптуре ефемерном контексту савременог света. Излагао је на многобројним групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству.
Добитник је престижне међународне награде Полок-Краснер фондације за 2019. годину.

Креирајући скулптуре у облику шешира од ланаца Ђорђе Аралица оставља у дилеми да ли одевни предмет може да допринесе промени или само потврди нашег сопства, да ли нас он покрива или демаскира. Минуциозно спојене металне карике ланца као материјал за шешире постаје загонетка.