2020-03-28T09:29:35+01:00 28. марта, 2020. 09:29 |

Између сна и стварности

„ОГЛЕДАЛО БЕЗ ДВОЈНИКА“ НОВА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ СЛАВИЦЕ ПЕЈОВИЋ

Пожаревачка читалачка публика којој је у жижи интересовања поезија, у ове дане који се морају провсти у кућама, тренутке могу прекратити у новој књизи поезије. Наиме, песничка сцена града под Чачалицом  постала је богатија за још једну збирку коју ауторски потписује наша суграђанка Славица Пејовић. Реч је о књизи стихова под називом „Огледало без двојника“ десетом самосталном издању Пејовићке,  ако у обзир не узмемо збирку „Озар“ која је преведена на енглески као и заједничко издање „Црном водом на Дунаво“ настало у сарадњи са песницима Зорком Стојановић, Голубом Јашовићем и Славишом Миловановићем.

   С. Пејовић

– У преплету сна и стварности одигравају се светлосни печати лирике Славице Пејовић уз јасно потписне тмине. Код ове песникиње, очас речи у пуном ритму, оштрим контрастима предочавају секундарни код песме.  Има се утисак да стихови оштрим контрастима скалирају песму. Речитим одабиром из реалног света, тако експонирана лирика, прелази у иреално. Њене песме упечатљиво указују на лице речи која се живо јавља у огледалу психичког стања, та стања разглашавају се испод наслова са децидираним ударом речи, написао је између осталог  Милутин Ж. Павлов књижевник из Новог Сада, који је уз Славицу Јовановић професорку књижевности из Пожаревца рецензент књиге.

„Огледало без двојника“ ауторски је  „преломљено“ у пет целина:  „На раскрсници“, „Звон у улици калдрме“, „Без двојника“, „Израња врлетна“, „Крај и почетак“ које у јединствено дело симболичног назива спајају поглед на свет, искуство, машта, уметнички дух и специфична порука ауторке Славице Пејовић.

Наравно, крајњу и најискренију оцену о делу даће љубитељи поезије којој су „Огледало без двојника“ заједничким снагама понудили изавачи „Књижевна заједница Пожаревац“ и „Удружења књижевника Србије“.

Влада Винкић