2020-05-06T09:30:04+02:00 6. маја, 2020. 09:30 |

Изолација повећала потрошњу воде

У периоду од 15. марта до ових дана, ЈКП „Водовод и канализација“ је радило са смањеним бројем радника као директном последицом увођења ванредног стања због корона вируса. Непрекидно су биле ангажоване службе на водоизвориштима и екипе које су радиле на решавању проблема на водоводној и канализационој мрежи, као и хитним интервенцијама. Занимљиво, али не неочекивано, у овом периоду је знатно порасла потрошња воде и она се и сада у Пожаревцу креће на нивоу од 260 литара у секунди, што је више него усред лета.


Директор ЈКП „Водовод и канализација“Александар Димитријевић,  узрок повећане потрошње воде ван летње сезоне и високих температура која доводи до напрегнутости система, види као последицу целодневног боравка великог броја људи у кућама:

-Вероватно је узрок што већина људи због изолације седи код својих кућа што узрокује и већу потрошњу. Посебно то видимо у зградама колективног становања где је и концентрација људи већа. Иначе, због стања у коме смо, прошлог месеца није било очитавања водомера да се не би долазило у контакт и угрожавали потрошачи, тако да је сада извршено очитање за април. По бројкама видимо да је потрошња 30 до 35 одсто већа него уобичајена месечна и по кућним саветима и по индивидуалним домаћинствима. Друго, део привреде практично није радио, а институције су радиле у смањеном обиму, те је ту јако мало потрошња воде. Иако смо апеловали и даље има доста потрошње воде за прање бетона и заливање башти и травњака, каже Димитријевић.

Апел да се вода рационално троши

Из ЈКП „Водовод и канализација“ апелују на потрошаче да рационално троше воду како би је било довољно за све. Вода из градских водовода у Пожаревцу и Костолцу је квалитетна и исправна што се свакодневно проверава и на изворишту и у мрежи. Контролу исправности воде раде интерна лабораторија и Завод за јавно здравље. Ниво нитрата у пожаревачкој води не прелази цифру од 39 милиграма по литру према дозвољених 50 милиграма.

Александар Димитријевић

У Пожаревцу је пре ванредног стања потрошња била 240 литара у секунди. Последњих месец и по дана повећана је за 20 литара у секунди и то је свакодневна константа, каже Александар Димитријевић и додаје да је највећи проблем у снабдевању био уочи Васкрса:

-Имали смо практично само један проблем и то дан пред Васкрс када је трећа висинска зона остала без воде у апсолутно незабележеној потрошњи. То смо успели релативно брзо да решимо тако да је кратко трајао нестанак. До овога је дошло због огромне потрошње у доњем и ободном делу града која је била толика да је до ове висинске зоне долазило само 6 литара у секунди, што је недовољно за напајање брда, објашњава директор Водовода.

Слична је ситуација са водоизвориштима „Млава“ са кога се снабдевају села Дрмно и Стари Костолац, електране и „Ловац“ у Костолцу. „Водовод“ уз напоре одржава систем, јер при великој потрошњи пумпе не могу да постигну довољан притисак. Костолац са водоизворишта „Ловац“ дневно троши три до три и по хиљаде кубика воде што је за 20 одсто више него уобичајено. Ипак, ни у овом периоду није долазило до чешћих искључења, сем протекле седмице када је цео Костолац остао без струје што је довело до искључења пумпи на водоизворишту „Ловац“ и самим тим воде.

Поново раде шалтери за наплату

Шалтери за наплату рачуна за воду у ЈКП „Водовод и канализација“ од  4. маја поново су отворени за потрошаче у Пожаревцу и Костолцу. Тако је поново након увођења ванредних мера омогућен уобичајени начин плаћање рачуна без провизије. Електронски начин наплате је правио доста проблема и није био доступан добром делу старијих корисника. Шалтер сала ради од 8 часова ујутру до 17 часова по подне уз неопходне мере здравствене безбедности инкасаната и потрошача.

Управо због велике потрошње која се тек очекује доласком лета, ЈКП „Водовод и канализација“ се припрема да обезбеди довољне количине воде, најављује директор предузећа Димитријевић:

-Предузели смо мере како би повећали капацитет водоизворишта „Кључ“ и самог постројења. При крају је израда пројекта проширења капацитета изворишта. То мора да буде брза реконструкција, јер при таквим радовима цео град остаје без воде. Тражимо могућност да то изведемо за 5 до 6 сати… Пројекат се ради да би се повећали пумпни капацитети и тако би добили много сигурније снабдевање. 

Такође, због сигурнијег снабдевање „Водовод“ ради пројектовање још три нова дубока бунара на Кључу. Према прелиминарном истраживању требало да се добије још 40 секундних литара воде. Ови бунари би практично додавали воду без нитрата што би у условима великих исцрпљивања побољшало квалитет у мрежи. Истражна бушења, у зависности од ситуације, кренула би почетком јуна. 

                                                                        Д. Деурић